CNN pozná víťaza prvého televízneho duelu Clintonová-Trump

CNN pozná víťaza prvého televízneho duelu Clintonová-Trump Foto: CNBC

Pri prvej spoločnej televíznej debate hlavných kandidátov amerických prezidentských volieb Hillary Clintonová zahnala Donalda Trumpa do defenzívy, čo je možno kritický okamih zatiaľ vyrovnanej kampane.

 

 

Uviedla to dnes televízia CNN v prvom komentári k vystúpenie oboch politikov na Hofstraovej univerzite v štáte New York. Podľa rýchleho prieskumu CNN demokratická kandidátka v debate zvíťazila.

Clintonová, ktorá v minulých týždňoch v prieskumoch preferencií skôr strácala, predviedla pôsobivý výkon, v ktorom potvrdila politický prehľad, ale aj zmysel pre humor. Niektorým tvrdým útokom svojho súpera sa vysmiala, uviedla americká televízia.

Trump získal niekoľko politických bodov v debate o hospodárstve a zamestnanosti. "Debata ale preukázala jeho sklon k nepravdivým tvrdeniam a nepresným vyhláseniam, či už ide o bezpečnosť, podporu vojny v Iraku alebo spory o rodisko Baracka Obamu," konštatovala CNN.

Bleskový prieskum televíznej stanice ukázal, že 62 percent opýtaných považuje Clintonovú za víťazku prvej debaty, zatiaľ čo pre Trumpa hlasovalo 27 percent. Podľa 53 percent opýtaných bola Clintonová "úprimnejšia a bezprostrednejšia", podľa 40 percent bol naopak v tomto smere lepší Trump.

Polovica voličov oslovených v prieskume svoj názor po prvej televíznej debate nezmenila. Podľa 34 percent diskusie posilnila ich zámer voliť Clintonovú, 18 percent je rozhodnutých pre Trumpa. Päťdesiatpäť percent Američanov je podľa prieskumu CNN presvedčených, že Trump nie je schopný zastávať prezidentský úrad, podľa 43 percent túto schopnosť má.