Médiá šírili blbosť o nahom Marekovi, ktorý mal pobehovať po lese ako tiger

Médiá šírili blbosť o nahom Marekovi, ktorý mal pobehovať po lese ako tiger Reprofoto: tvnoviny.sk

Viaceré slovenské aj české médiá sa dnes pretekali s kauzou, v ktorej si uťahovali z českého občana, ktorý po požití LSD vraj behal nahý po lese ako tiger. Autorstvo fotiek pripísali Poľskej polícii. Pritom nič také sa u našich susedov nestalo. Fotky sú z iného konca zemegule.

 


„Marek H. pôvodom z českého Liberca to poriadne prehnal! Posilnil sa drogou LSD a potom začal vystrájať. Jeho šialené vyčíňanie v lesoch zachytili nainštalované fotopasce. Pri pohľade na tie zábery sa vám zatočí v hlave," napísal  cas.sk.

 

Reprofoto cas.sk

"Polícii neskôr povedal, že chytil stopu a prirodzené tigrie pudy mu jasne prikázali, aby sa po nej vydal. Za osem hodín ubehol úctyhodných 25 kilometrov. Pohyboval sa hlavne pozdĺž nemecko-poľských hraníc," napísal spravodajský web Markízy tvnoviny.sk a odvolával sa na web českej Novy.

„Fotopasca zachytila Mareka behajúceho po lesoch medzi stromami po štyroch. Keď zábery našli lesníci, úlovok odovzdali polícii. Podľa portálu wykop.pl sa Marek chcel zbaviť depresií, tak užil LSD. Droga začala okamžite účinkovať a po požití sa z neho stal Tiger sybýrsky. Vraj sa v ňom prebudilo jeho pravé "ja," píše spravodajský web televízie JOJ noviny.sk.

„Za 8 hodín sa mu podarilo prekonať takmer 25 kilometrov, čo doteraz, pravdepodobne nikto nedokázal. Resp. nikto ešte nebol v takom stave," píše web Fun rádia.

Celá správa je vymyslený hoax. Fotky zverejnila ina svojom Twitterovom účte Marcella J. Kelly, a pri nich píše, ako vznikli v lese vo Virgínii pri jej vedeckej práci. V poľských médiách informáciu o nahom tigrovi nenájdete. Objavila sa len na zábavnej poľskej stránke, ktorá zverejňuje virálne správy zaviruj.pl (volá sa aj wykop.pl), našim médiám to ako zdroj stačilo.

Zaujímavosťou je, že všetky naše médiá pod fotky dali, že ich zdrojom je Poľská polícia. Dokonca v mnohých článkoch, napríklad na cas.sk, bola doplnená tretia fotka tiež nahého muža, ktorý s príbehom vôbec nemal nič spoločné, bol zo starších poľských článkov o bláznovi, ktorý behal pred pár mesiacmi nahý na jednej poľskej železničnej stanici, naše médiá ho však po vzore poľskej zábavnej stránky spojili s českým nahým tigrom.

Reprofoto cas.skk

Po tom, ako čitatelia upozorňovali redakcie, že zverejňujú hoax, web cas.sk, tvnoviny.sk správu upravili a doplnili, že ide o hoax. JOJ však stále tvrdí, že udalosť sa stala, dokonca priniesla citát zástupcu poľskej polície: "TV JOJ to potvrdil aj hovorca poľskej polície Marius Ciarka. "Polície prípad eviduje, prípad nebude komentovať," píše web televízie JOJ noviny.sk.