RTVS transparenty kritizujúce Smer z večerných Správ vystrihla

RTVS transparenty kritizujúce Smer z večerných Správ vystrihla Reprofoto RTVS

RTVS v stredu vo večerných správach ukázala, ako vyzerá nenápadná manipulácia v prospech vlády a Smeru.

 

RTVS v stredu vo viacerých spravodajských reláciách priniesla reportáž o zasadnutí vlády v Sabinove, o tom, že vláda schválila z rezervy vlády milión eur na opravu ciest, rekonštrukciu budov, pamiatok aj športovísk v Sabinovskom okrese.

Podľa reportáže JOJ, či webu Korzára, pri príchode premiéra a členov vlády bolo počuť hlasný piskot a okrem prizerajúcich sa ľudí vítali členov vlády aj ľudia s kritickými transparentami. Nebolo ich tam veľa, podobne ako ani tých, čo sa len prizerali, ale boli tam. Mali transparenty s nápismi kritizujúcimi vládny Smer, alebo dlhokánsky čierny transparent s nápisom blá-blá-blá-blá...

V prvých Správach o 16:00 redaktorka Ivana Fedorová síce pískajúcich a protestujúcich občanov nespomenula, ale v zostrihu kamera ukázala trikrát zábery na protestujúcich.

Ďalšiu reportáž pripravila redaktorka aj do Regionálnych správ na Dvojke o 17:30, tam tiež o kritike nespomenula nič, ale kamera ukázala aspoň jeden pohľad na transparenty.

Vo večerných Správach RTVS o 19:00 televízia vyčlenila väčší priestor zasadnutiu vlády v Sabinove. Spojila sa naživo s redaktorkou, pričom v zostrihu ukazovala tie isté zábery, ako v reportáži o 16 hodine – pohľad na prichádzajúcich členov vlády, ľudí, ktorí sa usmievajú, alebo sa len prizerajú a pritom lížu zmrzlinu. No ani jeden záber na transparent, či protestujúcich ľudí, ktorí prišli prejaviť hlasný nesúhlas. Prejavy nespokojných ľudí nespomenul vo večerných správach ani moderátor ani redaktorka.

Pre porovnanie v reportáži TV JOJ počuť ako ľudia pri príchode vlády kričia fuj, hanba, kedy budeme mať diaľnicu, piskot.
Celkový dojem, ktorý ponúka reportáž RTVS vo večerných správach je, že vládu prijímali ľudia v Sabinove pasívne alebo s úsmevom. Čo nie je pravda.

Prečo televízia v príspevku pre večerné Správy RTVS vystrihla transparenty, kritizujúce Smer? „Príprava a konečná podoba každého spravodajského príspevku je vecou príslušného redaktora a službukonajúceho editora,“ reagovala pre Omédiách.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Aktualizácia o doplnené stanovisko RTVS, ktoré hovorkyňa RTVS zaslala 6.4. o 11:00: „V správach o 16. a 19. hodine boli v scenároch tie isté ilustračné zábery. Nešlo o žiadny zámer čokoľvek vystrihovať zo záberov zo 16. hodiny, ale o bežnú technickú vec, keď do živých vstupov a rozhovorov nasadzuje réžia ilustračné obrázky z diania počas dňa. Vo chvíli, keď sa ukončil živý rozhovor redaktorky s moderátorom v štúdiu, réžia ukončila aj vysielanie ilustračných záberov. Preto sa nikdy nedá zaručiť, že v živých vstupoch budú použité všetky ilustračné obrázky a v rovnakej dĺžke ako v predchádzajúcich spravodajských vydaní,“ napísala Rusnáková z RTVS.

Takto zaznamenala privítanie vlády facebooková stránka Priznania Prešovčanov: