V súvislosti s kompromitujúcimi videami Kisku začala polícia trestné stíhania

V súvislosti s kompromitujúcimi videami Kisku začala polícia trestné stíhania Reprofoto youtube Alien 23

Pár dní pred voľbami zverejnil anonym tri videá, ktoré boli využívané v antikampani proti šéfovi strany Za ľudí exprezidentovi Andrejovi Kiskovi v súvislosti s kauzou kúpy pozemkov pod Tatrami.

 

Krátko po ich zverejnení podal Kiska trestné oznámenie. V tejto súvislosti začala polície dve trestné stíhania.

„Môžeme potvrdiť, že po doručení trestného oznámenia a jeho doplnení oznamovateľom bolo v tejto veci vyšetrovateľom 24. februára začaté trestné stíhanie vo veci prečinu ohovárania a 26. februára bolo začaté trestné stíhanie vo veci prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy,“ povedala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová pre web Aktuality.sk, ktorý o začatí trestného stíhania informuje.

Prvé video bolo zverejnené 13. februára a anonym ho poslal do viacerých redakcií. Na videu je rozhovor Michala Šuligu s Milanom Reichelom o tom, ako údajne robili podvody s Andrejom Kiskom. Video je nahrávané so zariadenia, ktoré je postavené oproti miestu, kde dvojica sedí a vyznieva, ako keby aktéri rozhovor aj rozhorčenie hrali.

Za videom videl Kiska snahu o kompromitovanie zo strany Roberta Fica. "Robert Fico mi sľuboval pomstu a útoky, ak ho nevymenujem za predsedu Ústavného súdu a už je to akože anonymne tu. Veľmi sa bojí ďalšej prehry vo voľbách, a preto som dlhodobo hlavným terčom Smeru aj v tejto predvolebnej kampani... Mňa nezastraší amatérsky zinscenované video na štýl Kočnera, ktorý volal Fica šéf. Je to primitívne video, dvoch veľmi zlých a nedôveryhodných hercov, ktorých vyšetruje polícia za rôzne podvody. Obaja rozprávajú podľa zjavne predpripraveného scenára a je to až tragikomické," napísal Kiska.

"Je to smiešne. Tento upotený pán z Popradu by sa mal konečne spamätať. Mňa absolútne nezaujíma, kde je, čo je. Je to vec orgánov činných v trestnom konaní…. Vždy keď naňho niečo vyjde, ja netuším o čo ide, tak vždy hovorí, lebo Fico. Ja k tomu nemám, čo povedať. Je to trápne a smiešne video od tohto pána z Popradu. On vraj na mňa pošle nejaké trestné oznámenie. On sa úplne zbláznil. Čo ja s tým mám? Čo ja mám s jeho pozemkami pod Tatrami. Všetci dobre viete, že je to klamár, podvodník, úžerník a zlodej," reagoval ešte pred voľbami Robert Fico.

Ďalšie video zachytáva priamo exprezidenta, ako sedí na stretnutí s kontroverzným popradským podnikateľom Michalom Šuligom, ktorý mu v roku 1999 predával pozemky vo Veľkom Slavkove.

Na nahrávkach, na ktorých je Kiska, podľa zvuku, piesne v pozadí a slov je vidieť, že bolo zostrihané.

Dve videá, ktoré zverejnil profil Alien 23 Alien 23, mali pred voľbami každé viac ako 200 tisíc zobrazení.