Politický status Záborskej a Vašečku na stránke ministerstva zdravotníctva nemá čo robiť

Politický status Záborskej a Vašečku na stránke ministerstva zdravotníctva nemá čo robiť Foto: Facebook Kresťanská únia

Tak ako politici nemajú zneužívať priestory úradu vlády či ministerstiev na prehlásenia vlastných politických strán, rovnako nemajú riešiť politickú agendu cez oficiálne stránky ministerstiev.

Ministerstvo zdravotníctva dnes zdieľalo politické prehlásenie skupiny poslancov Kresťanskej únie z kandidátky OĽaNO (Anny Záborskej, Kataríny Hotrákovej, Radovana Marcinčina, Richarda Vašečku a Jána Szőllősa), v ktorom vyjadrili podporu ministrovi zdravotníctva Markovi Krajčímu (OĽaNO). „Je to reakcia na zvýšený mediálny záujem o nedávno zverejnenú časť videa, v ktorom terajší minister hovorí o svojej skúsenosti s Božou prítomnosťou, pričom jeho slová sú časťou verejnosti a médií vnímané ako "škandalózne,“ píšu vo vyhlásení.

"Časť záznamu, vytrhnutý z kontextu, ktorý zaplavil nielen bulvárne médiá a sociálne siete, posúva vnímanie pána ministra do roviny, ktorú nemožno akceptovať. Z osobnej úprimnej viery sa robí strašiak, čo je v demokratickom štáte neprípustné. Akoby verejne prejavená a žitá viera diskvalifikovala politika na výkon verejnej funkcie. Ak má byť Slovensko slobodné, tento spôsob nenávistného uvažovania musíme odmietnuť," píše Záborská.

Celý status:

 

Aj keď sa status týka ministra zdravotníctva, je to stále prehlásenie politikov, ktoré môže zverejniť minister na platformách strany, vlastnej facebookovej stránke, ale nie na stránke štátnej inštitúcie.

Ministerstvo má presne štátom určenú agendu, do ktorej šírenie politických vyhlásení jedného politického subjektu nepatrí. Zároveň v eticko-náboženských otázkach by malo byť ministerstvo nezávislé a malo by sa riadiť len platnými zákonnými normami.

Adminkou stránky je hovorkyňa Zuzana Eliášová, ktorá bola hovorkyňou ministerstva zdravotníctva aj za minulej vlády. Tá na našu otázku, prečo a kto zavesil politický status na stránku ministerstva, poslala túto odpoveď. "Nie je dôvod, aby človek vieru v Boha skrýval, alebo sa za ňu hanbil. Slovensko je krajina, kde je väčšina obyvateľstva kresťanov, minister zdravotníctva SR Marek Krajčí je veriaci človek a vieru v Boha nemá dôvod zatajovať. Statusom sme chceli ukázať podporu, nakoľko v posledných dní si za video, ktoré je niekoľko rokov staré, vyslúžil kritiku a posmech, čo si nezaslúži."

Aktualizácia 14:40: Po zverejnení nášho blogu ministerstvo status zmazalo.