Dominika Cibulková - bez etiky v očkovaní, bez etiky v reklame

Dominika Cibulková - bez etiky v očkovaní, bez etiky v reklame Foto: Instagram Dominika Cibulková

Dominika Cibulková bola vo štvrtok pozvaná do relácie Silná zostava na tému "Z okresu vyjsť nemôžeme, exotiku dovolenú máme." Bývalá tenistka v debate neprekvapila. Tak, ako v januári netušila, že robí niečo zlé, keď sa s manželom predbehla a dala sa prednostne zaočkovať, tak nemá teraz pocit, že cestovaním do krajiny, z ktorej sa šíria nové nebezpečnejšie mutácie, by mohla niekomu uškodiť. V relácii však prezradila skutočné dôvody postovania fotiek, ktoré ukázali, ako bývalá tenistka funguje v reklamnom biznise.

V relácii bývalá tenistka predviedla, že jej hodnotový svet je úplne niekde inde ako svet prítomnej epidemiologičky Alexandry Bražinovej či komičky Simony Salátovej, ktoré si nevedia predstaviť zverejňovať fotky z pláže v čase, keď mnohí zdravotníci si nemôžu zobrať dovolenku, lebo pracujú na oddeleniach, kde zomierajú tí, ku ktorým sa očkovanie nedostalo.

Tenistka aj po slovách prítomnej epidemiologičky, že aj zaočkovaní môžu z destinácií ako Maldivy priniesť na Slovensko infekčnejší variant vírusu a ohroziť blízkych a okolie, povedala, že ak by mala opäť príležitosť ísť do Maldív, neváhala by.

Tenisová hviezda má jednoducho svoje zásady, do ktorých spoločenská zodpovednosť či empatia nepatria.

V relácii však odhalila ďalšiu črtu, ktorá sa týka jej práce a podnikania. Prezradila, že na Maldivách bola robiť reklamu, ktorú však pri zverejnených fotkách nepriznala. Skrytá reklama je pritom na Slovensku zakázaná.

„Rezort, kam sme šli, ma oslovil cez môjho amerického agenta. Na spropagovanie tohto rezortu, s čím som súhlasila. My sme si tam oddýchli a bola som tam aj za prácou… Mala som spoluprácu s hotelom, vedela som, že tam budem postovať fotky,“ povedala viackrát v diskusii.

Z dovolenky zverejnila na instagramovom účte mnoho fotiek, v ktorých propagovala konkrétny rezort, bez označenia spolupráce. 

Cibulková nie je na Instagrame nováčikom, určite aj jej americký agent vie, že propagáciu za odplatu má označiť. V USA sa to musí robiť dokonca hneď na začiatku komentára, aby bolo označenie dobre viditeľné. Reklama, či už platená alebo za inú odplatu, sa označuje buď poznámkou, že ide o platenú spoluprácu, alebo sa k textu pridáva označenie #spolupráca, #reklama, #ad... Športovkyňa o tom dobre vie, lebo to občas používa, ale väčšinou nie.

Na instagramovom účte s pol milióna sledovateľov takáto spolupráca určite lacná nie je.

Odporúčame aj: Cibulková k jej prednostnému zaočkovaniu: Netušila som, že sa dopúšťam vážneho pochybenia

Skrytú reklamu na Slovensku zakazuje zákon o reklame, priamo o povinnosti označovania reklamy na sociálnych sieťach hovorí etický kódex reklamy. Zákon o ochrane spotrebiteľa neoznačenú reklamu považuje za nekalú obchodnú praktiku.

Pri pohľade na instagramový účet Cibulkovej je zrejmé, že zo skrytej reklamy má celkom dobrý biznis. Propagácie tašiek, služieb, dovoleniek, rezortov, kávovarov, kozmetických prípravkov... je tam toho neúrekom.

 

Hoci úrady na Slovensku veľmi neriešia tieto prešľapy, pre stále viac zodpovedných influencerov a zadávateľov je korektné označenie reklamných postov už nielen samozrejmosťou ale aj ukážkou spoločenskej zodpovednosti voči spotrebiteľom aj fanúšikom. Pri postoch Dominiky Cibulkovej niečo také chýba, rovnako ako pri jej očkovaní.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.