Fínske médiá píšu o slovenskej redaktorke, ktorá otázkami urazila asistentku nemeckého trénera

Fínske médiá píšu o slovenskej redaktorke, ktorá otázkami urazila asistentku nemeckého trénera Ilustr. foto: Facebook B. Žiačiková RTVS

"Nehorázna narážka redaktorky šokovala trénerku, ktorá sa zapísala do histórie majstrovstiev sveta v hokeji: Prepáčte, čo sa snažíte povedať?" takto sa začína článok na fínskom športovom webe, ktorý upozorňuje na otázky slovenskej televíznej redaktorky na tlačovej besede na MS v hokeji vo Fínsku.

V stredu po tréningu Nemecka predstúpila pred novinárov Jessica Campbell, bývalá hokejová reprezentantka, ktorá je v súčasnosti asistentkou trénera nemeckého družstva na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. V trénerskom tíme je zodpovedná za presilovú hru mužstva.

Trénerka na tlačovej besede ostala podľa fínskeho webu yle.fi zarazená po otázke, ktorú jej položila „novinárka zo slovenskej televíznej skupiny“:

Twitter J. Campbell

„Aké to je byť v tíme, keď ste krásna žena a v tíme sú pekní muži? Možno sa vám niektorí muži páčia viac ako iní,“ naznačila reportérka.

"Prepáčte, nerozumiem, čo sa snažíte povedať," povedala Campbell.

Reportérka zopakoval otázku a Campbell odpovedal rozpačito: „Toto je moja práca a moje povolanie. Hráči si robia svoju prácu. S hráčmi v hokeji máme silný vzťah a o nič iné nejde.“

Po televíznych rozhovoroch Campbell mediálnemu manažérovi tímu povedala, že sa jej otázky slovenskej reportérky nepáčili. 
(preklad z fínskeho webu)

Podľa mojich informácií na tlačovke bola redaktorka RTVS Barbora Žiačiková, ktorá sa zviditeľnila prihluplými otázkami aj v živých prenosoch počas olympiády.

Redaktorka verejnoprávnej RTVS sa medzi novinármi z celého sveta tentokrát podarilo zviditeľniť primitívnou sexistickou otázkou, ktorá je v slušnom svete ďaleko za čiarou a ktorá pobúrila nielen trénerku, ale aj novinárov. „Škoda, že sú tu novinári, ktorí si tu nezaslúžia byť a klásť nejaké otázky. Prečo by ste sa niekedy pýtali trénerky, aký je to pocit byť medzi peknými hráčmi??? Dajte tejto slovenskej redaktorke zákaz ísť na akýkoľvek šport a vyhoďte ju,” reagoval fínsky športový fotoreportér Juha Leskinen na twiteri.

Na článok na fínskom webe upozornil vo štvrtok večer na twitteri komentátor Markízy Andrej Zvolenský.

Požiadala som o vyjadrenie vedenie RTVS aj samotnú Žiačikovú. Tá sa nevyjadrila, odkázala ma len na hovorkyňu RTVS.

Žiačiková sa svojimi intelektuálnymi otázkami zviditeľnila už viackrát. Napríklad hokejistu Libora Hudáčka sa na olympiáde po zápase so Švédmi spýtala: “Aký je to pocit, keď vám dávajú na krk bronzové medaily?” "Tak aký to už môže byť pocit, jasné, že dobrý,” reagoval podľa pluska.sk Hudáček. Pluska.sk vtedy zozbierala viacero jej momentov zo živých vstupov. Napríklad: "Čo myslíte, aké sú ohlasy na Slovensku?” znela jej ďalšia otázka. "Nevieme, ale dúfame, že sa všetci tešia,” odpovedali hokejisti. Kapitána Marka Hrivíka sa spýtala: "Bude Peking vaše šťastné mesto?” Hrivík reagoval, že pravidelne do neho lietať istotne nebude.

RTVS má mnohočlennú športovú redakciu, ako nemá žiadne iné médium. Má samostatnú športovú stanicu, exkluzívne športové práva a na MS v hokeji či olympiádu vyšle Barboru Žiačikovú, ktorá sa trénerky Campbell šla do Helsiniek pýtať na pekných chlapov.

Aktualizácia 13:20: RTVS reaguje na faux pas svojej redaktorky: Nevhodné otázky mali byť vraj pre zábavnú reláciu