Poskytla polícia Marekovi Vagovičovi do reklamného klipu k Mirovi Nogovi auto, zbrane či dokonca aj kukláčov?

Poskytla polícia Marekovi Vagovičovi do reklamného klipu k Mirovi Nogovi auto, zbrane či dokonca aj kukláčov? Facebook Marek Vagovič

Novinár Marek Vagovič pred pár mesiacmi odišiel z redakcie Aktualít a oznámil, že chystá knihu, no nie klasickú reportážnu, ale beletriu. Aktuálne promuje knihu Padreho klan s podtitulom "thriller o policajnej mafii". Začiatkom septembra sa pochválil fotkami z natáčania reklamy k fiktívnemu "thrilleru" a pred pár dňami zverejnil aj samotný reklamný klip, v ktorom si zahral aj on - ako vyšetrovateľ - a herci Miro Noga, Gregor Hološka a Marek Majeský.

Podľa fotiek a videá to vyzerá tak, že v komerčnom klipe účinkuje aj polícia. Týždenník Plus 7 dní upozornil, že na fotkách z natáčania, ktorými sa chválil Vagovič, je presne ten istý Volskwagen aj s rovnakou ŠPZ ( BL 985 HD), akou polícia prevážala Roberta Kaliňáka na Špecializovaný trestný súd.

Fotka z reklamného klipu Vagoviča

Zjavne auto nie je jedná kulisa z polície v klipe. Zbrane, prilby, uniformy, nepriestrelné vesty v reklame nevyzerajú ako atrapy. A možno aj postavy kukláčov sú originálne.

Foto z natáčania. V putách je herec. Policajti sú možno skutoční. Facebook M. Vagovič

Spolupracovala polícia na výrobe komerčného klipu pre komerčné aktivity novinára, ktorý sa chváli odhaľovaním korupcie? Polícia niekoľko dní mlčí. Na otázky Plus 7 dní neodpovedala. Polícii aj ministerstvu vnútra sme poslali otázky tiež, zatiaľ čakáme na odpoveď.

O tom, že by mohlo ísť naozaj o prostriedky policajného zboru, dosvedčujú okrem fotiek, aj statusy Vagoviča a agentúry, ktorá klipy natáčala. Vagovič sa napríklad pochválil, že v klipe nechýbali ani "originálne putá ani ozbrojení kukláči“.

Jaroslav Dodok z agentúry Mavio Media zas napísal, že čoskoro si môžu ľudia pozrieť promo video aj "s ozbrojenými kukláčmi z NAKA."

Ako prítomnosť dodávky, uniforiem vysvetlil Marek Vagovič? Pre Plus 7 dní to odmietol komentovať, vraj je to jeho súkromná vec: "Ja vám nebudem odpovedať na tieto otázky. To je moja súkromná aktivita, akým spôsobom ja využijem konkrétnych ľudí a autá v súkromnom projekte. Do toho vás naozaj nič nie je. To nie je vaša vec. To je moja súkromná vec. Vydávam knihu, natočil som trailer. To je všetko, čo k tomu viem povedať."

Vagovič zatiaľ neodpovedal ani na otázky z Omediach.com.*

Medzi tým došlo k úprave fotiek, ktoré má Vagovič zverejnené na facebooku. Dodávka s viditeľnou ŠPZkou bola vymenená za fotku, na ktorej je už ŠPZ prekrytá, v klipe však ŠPZ stále vidno.

Odporúčame aj: Marek Vagovič bude mať v RTVS vlastnú reláciu

Vysvetlenie, ako sa policajné auto či kukláči dostali do reklamy, neposkytla ani agentúra, ktorá klip točila: "Asi bude lepšie, keď budete komunikovať s pánom Vagovičom. On si manažoval aj autá aj spolupracovníkov," povedal Dodok pre Plus 7 dní.

Podľa zákona o policajnom zbore má polícia presne stanovené úlohy, na ktoré je určená a na ktoré má používať policajnú techniku. Účinkovanie v reklame tam určite nie je.

Jasné vysvetlenie by mal poskytnúť aj Vagovič. Lebo upozorňovať na korupciu, štátnu mafiu a pri tom sa tváriť, že policajné auto, a možno aj ľudia z polície v jeho reklame, je jeho súkromná vec, je ďaleko od podstaty fungovania nezávislého investigatívneho novinára. Zatiaľ to vyzerá na papalášske maniere známeho novinára a prešľap niekoho z polície.

*Aktualizácia 23:45: Vagovič sa ozval, poslal niekoľko osobných invektív, ktorými reagoval na tento článok, ale na otázky webu Omediach.com - či bolo v klipe použité policajné auto, či tam asistovali policajti, či má spoluprácu pri knihe s políciou a s kým ju prípadne na polícii dohodol - stále neodpovedal.

Aktualizácia 27. 9.: Stanovisko polície: Polícia poskytla Vagovičovi do reklamy 5 príslušníkov NAKA a dve autá. Zmluvu s ním neuzavreli

Aktualizácia 26. 9.: Takmer týždeň od momentu, keď sa novinári začali zaujímať o policajtov v komerčnom klipe na beletristickú knihu Padreho klan, zverejnil Marek Vagovič cez facebookový status stanovisko. V ňom píše, že "o spoluprácu s Policajným zborom pri nakrúcaní traileru ku knihe Padreho klan som požiadal štandardnou cestou, na základe oficiálnej písomnej žiadosti." V reakcii, v ktorom ďalej nekonkretizuje spoluprácu s políciou, sa skôr sťažuje na médiá, ktoré o kauze písali. V statuse sa sťažuje aj na komunikáciu s autorkou tohto článku toto: "Zo spôsobu ich koncipovania bolo navyše zrejmé, že redaktorka sa chce len zviezť na vlne, pričom jej ide rovnako ako pluske o lacnú senzáciu. Keďže som nereagoval hneď, zverejnila ešte v ten večer článok, v ktorom bez znalosti veci filozofuje o úlohách polície, pričom ma označila za papaláša, ktorý sa spreneveril práci nezávislého investigatívneho novinára. Hoci som sa kvôli covidu cítil mizerne, napísal som jej správu, že už ani nebudem reagovať, keďže si názor vytvorila sama. Upozornil som ju, v čom sa mýli a odporučil jej, aby si lepšie naštudovala problematiku.Redaktorku to popudilo, bola oprsklá a predpojatá, pričom mi poslala ďalšiu batériu sugestívnych a nekompetentných otázok. Okrem iného ju zaujímalo, či za mnou prišla polícia vo veci traileru sama…Moju reakciu, samozrejme, nezverejnila. Článok akurát doplnila o vetu, že som jej vraj poslal niekoľko osobných invektív. A dodala, že som stále neodpovedal na jej otázky. Profesionalita par excellence."

Keďže komunikácia neprebiehala tak, ako ju Vagovič popísal vo svojom statuse, zverejňujem celú diskusiu - mňa (Miroslavy Kernovej) ako autorky článku - s Marekom Vagovičom. Otázky som mu poslala v piatok na mailovú adresu do Postoja a zároveň aj cez messenger o 17:43, s reakciou sa ozval 23:19 - cez messenger. Nebola to nová téma, minimálne 4 dni pred tým ho v tejto veci oslovil aj týždenník Plus 7 dní, napriek tomu na jednoduché otázky, či spolupracoval s políciou, nebol schopný odpovedať.

otazky_Marek_vagovic.jpg

Polícia od piatku 23. septembra na otázky Omediach.com ohľadom spolupráce pri príprave komerčného klipu Vagoviča a sprístupnenia zmluvy, na základe ktorej polícia spoluprácu poskytla, nereagovala.

Ministerstvo vnútra sme požiadali aj na základe zákona o informáciách o poskytnutie zmluvy alebo dohody, na základe ktorej bola poskytnutá súčinnosť polície a prípadne prostriedkov polície pri výrobe komerčného klipu.
"Povinná osoba nevyhovuje žiadosti o informácie v celom rozsahu z dôvodu, že informáciami požadovanými žiadateľom povinná osoba nedisponuje," reagovalo ministerstvo vnútra.