Rada RTVS kritizovala reláciu Pod povrchom s Františkom Imreczem

Rada RTVS kritizovala reláciu Pod povrchom s Františkom Imreczem Reprofoto RTVS

Rada RTVS na dnešnom zasadnutí vyjadrila nespokojnosť s novou reláciou Pod povrchom, ktorú pripravuje novinár Marek Vagovič. RTVS zatiaľ odvysielala len dva diely. Prvý diel s hosťom Fedorom Gálom a druhý s Františkom Imreczem. Práve rozhovor so známym "kajúcnikom" viacerí členovia rady kritizovali a žiadajú od vedenia RTVS ďalšie vysvetlenia.

Podľa dramaturgického zámeru relácia Pod povrchom má prinášať rozhovory s významnými osobnosťami spoločenského života. Podľa členov rady však Imrecze takou osobou určite nie je.

„Je zarážajúce, že RTVS dala polhodinový priestor na obhajovanie konania človeku, ktorý je obvinený vo viacerých kauzách a je súčasťou vyšetrovania,“ kritizoval reláciu podpredseda rady Martin Kákoš, podľa ktorého RTVS vytvorila pre Imreczeho priestor na vyviňovanie sa. „Pochybujem, že takéhoto človeka možno označiť za výnimočnú osobnosť,“ dodal Kákoš. Ku kritike sa pridala aj ďalšia členka rady Dóra Hushegyiová. „Bol to čistý bulvár," povedala. Napriek tomu, že hosť a moderátor "niekoľkokrát vyhlásili, že nebudú rozprávať o živých veciach, stále o živých veciach obaja rozprávali,“ povedala Hushegyiová, ktorá sa obáva, či to nebude podobný prípad, ako Pod lampou na tému Cervanová, keď RTVS musela zaplatiť pokutu 50 tisíc eur

Ďalší člen rady právnik Tomáš Caban má obavu, či RTVS odvysielaním relácie neporušila štatút RTVS. „Myslím si, že sa to vymklo z dramaturgického zámeru. Mala by fungovať nejaká vnútorná oponentúra. Je veľmi nešťastné robiť rozhovor s človekom, ktorý sám je živá kauza a každé jeho vystúpenie sa dá vnímať ako ovplyvňovanie procesov, verejnej mienky,“ povedal ďalší člen rady Ján Balaščak.

„My sme s ním (M. Vagovičom – pozn.red.) niekoľkokrát diskutovali, aký to bude formát a obsah. Je to náročný formát, keď je jeden moderátor na jedného hosťa, snažili sme sa dramaturgickú reláciu nastaviť tak, aby boli prítomné významné osobnosti,“ povedal generálny riaditeľ Ľuboš Machaj, podľa ktorého prišli na reláciu pozitívne aj negatívne ohlasy. “Záujem mňa aj dramaturgie bol ten, aby sme upozornili ľudí na to, čo sa stane, keď ľudia nedávajú pozor na etické pravidlá,“ dodal.

Rada RTVS v uznesení skonštatovala, že relácia nebola v súlade s dramaturgickým zámerom a žiada od generálneho riaditeľa o predloženie právneho stanoviska ako aj predloženie informácií o procesoch prípravy a posudzovania relácie.

Relácia Pod povrchom má v RTVS na rozdiel od iných programov výnimočné postavenie. Pri statusoch a propagácii relácie na sociálnych sieťach RTVS neumožňuje pod príspevkami diskusiu.