Vagovič: Pčolinský odo mňa žiada ospravedlnenie, 200-tisíc a zákaz predaja knihy Padreho klan

Vagovič: Pčolinský odo mňa žiada ospravedlnenie, 200-tisíc a zákaz predaja knihy Padreho klan Foto: archív aktuality.sk

Novinár Marek Vagovič na sociálnych sieťach oznámil, že bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský. žiada ospravedlnenie, odškodné 200-tisíc a stiahnutie knihy Padreho klan z predaja.

"Pčolinský tvrdí, že som o ňom zverejnil – údajne prostredníctvom knižnej postavy Včelinský – „nepravdivé a difamačné tvrdenia“, ktorými som ho „neoprávnene označil za páchateľa korupčnej a inej trestnej činnosti“. Tým pádom som vraj zasiahol aj do jeho „občianskej cti a ľudskej dôstojnosti“. Ak jeho žiadosti nevyhoviem, obráti sa so žalobou na súd. Som na to pripravený, budeme sa brániť," napísal Vagovič.

Marek Vagovič minulý rok vydal knihu Padreho klan, ktorú nazval "knižný románový thriller o policajnej mafii s politickým krytím". Padreho klan nie je napísaná žiadnym novinárskym žánrom, ale ako beletria. Hoci Vagovič tvrdí, že jeho kniha je napísaná „na 99 percent tak, ako sa to reálne odohralo“ jasne identifikovaných aktérov nevolá pravými menami, ale používa vymyslené názvy ako strana Zder, firma Modul, mená Mytický, Včelinský. V knihe používa mnohé akčné dramatizácie, s ktorými mu pomáhala jeho manželka, ktorá je zároveň edítorkou knihy. „Ona je veľký fanúšik detektívok, trilerov a podobného žánru. Má to viac načítané a pomáhala mi aj s opismi, pri ktorých mám ja problém,“ povedal Vagovič minulý rok v rozhovore pre Denník N.

Výzvu zastaviť predaj knihy poslal Pčolinského advokát podľa Vagoviča aj kníhkupectvám Panta Rhei a Martinus. Zatiaľ ju majú v ponuke.

Aktualizácia 23:15 o vyjadrenie Vladimíra Pčolinského pre Omediach.com: "Túto občiansko-právnu záležitosť som nechcel a ani nechcem nijako medializovať. Uplatňujem si ňou právo na súdnu ochranu a iné práva."

Minulý rok v súvislosti s rozhovorom o Padreho klane spochybnil tvrdenia Vagoviča a jeho metódy pri písaní bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek.

Na otázku Denníka N, či dokáže mať odstup pri svojej práci, ako príklad Vagovič uviedol aj toto: „Napríklad Jozef Šátek. Vladimír Palko ho odvolal z funkcie šéfa úradu vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti. Chcel som sa s ním stretnúť, nebolo to možné, uzavrel sa. Napísal som kritický článok, ale nie neférový. Ten človek so mnou nekomunikoval desať rokov, potom sme sa stretli."

Šátek na to reagoval minulý rok statusom na facebooku: “Je absolútne nepodloženou domnienkou Vagoviča, že by napísal v súvislosti s mojím odvolaním z funkcie riaditeľa Úradu boja proti korupcii ministrom V. Palkom nejaký ‘kritický článok’ a že by tento bol problémom môjho vzťahu k jeho osobe. Takýto názor Vagoviča je úplne zavádzajúci, nepravdivý a len jeho, ničím nepodložený subjektívny konštrukt, skrátka domýšľavosť.
Nie je tiež pravdou jeho tvrdenie, že by sme sa „potom“ po desiatich rokoch „nekomunikácie“ stretli. Viem o tom, že ma za ostatných možno päť rokov niekoľkokrát telefonicky pozýval do svojej relácie ako redaktor aktuality.sk, čo som odmietol. Žiadne osobné stretnutie s Vagovičom po desiatich rokoch nášho „nekomunikovania“ sa nekonalo.
Inak som nebol V. Palkom odvolaný ako „šéf úradu vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti“, ale ako riaditeľ Úradu boja proti korupcii Prezídia PZ, čo len dokazuje, že aj bežné a dohľadateľné fakty si bez problémov zamieňa, vymýšľa alebo ich má domotané.
Pre budúcnosť budem rád, ak sa Vagovič bude zaoberal ako spisovateľ zločinom, zločincami a neťahal do týchto svojich románofaktov moju osobu.”