Politický redaktor TA3 funguje ako chodiaca skrytá reklama

Politický redaktor TA3 funguje ako chodiaca skrytá reklama Foto: Instagram Braňo Král

Tzv. instastorky sú medzi niektorými novinármi celkom populárne. Obľúbil si ich aj nový politický redaktor TA3 Branislav Král. Nerieši v nich však politiku, ale to, akú má v prezidentskom paláci krásnu kravatu, či pri živom vstupe v parlamente parádny oblek, košeľu či doplnky. „Takúto peknú viazanku som dnes dostal, takúto servítku a takúto peknú ozdobu. Vyzerá to skvelé, ideme na živý vstup!" pochválil sa v storke pred vysielaním a označil firmu, ktorá mu darček poslala. "Som veľmi rád, že som vás svojim štýlom zaujal. Z oblekov nedám dopustiť na moliere_slovakia, ich strihy sú pre mňa TOP, akoby mi ich ušili na mieru. Striedam ich s oblekmi od Adam. Teším sa, ako to spolu pasuje," napísal redaktor TA3 k storke z parlamentu.

Obleky, košele, vestičky, viazanky, doplnky konkrétnej značky promuje bývalý hovorca ministra za HZDS a zakladateľ Harabinovej strany na fotkách v televízii ale aj v parlamente či priamo v prezidentskom paláci. Vždy napíše nadšený komentár, ako je s oblekom spokojný a označí tagom firmu Moliere Slovakia alebo Adamshop. To, že ide o reklamu, nikde nenapíše. 

 

Redaktor TA3 v prezidentskom paláci ako v teleshoppingu:


Král začal vo veľkom promovať výrobky firmy Moliere Slovakia od konca januára, odkedy začal vystupovať aj v promo statusoch priamo na stránke predajcu:



Nadšenie pre pánsku oblekovú módu sa prebudilo u Krála vo februári. Dovtedy svoje nie veľmi "fashion" obleky nepromoval.

Predtým vyzeralo oblečenie redaktora a moderátora TA3 takto. Na sociálnych sieťach ho dovtedy neriešil:Foto: Facebook Braňo Král

Odporúčame aj: Politiku v TA3 robí bývalý hovorca Jureňu a zakladateľ Harabinovej strany (VIDEO)

Spoločný promo status redaktora a odevnej firmy, bez označenia, že ide o reklamu:

Či Král robí skrytú reklamu so súhlasom TA3 alebo bez neho, pre politického redaktora takéto vystupovanie nie je v poriadku. Skrytú reklamu na Slovensku zakazuje zákon o reklame, priamo o povinnosti označovania reklamy na sociálnych sieťach hovorí etický kódex reklamy. Zákon o ochrane spotrebiteľa neoznačenú reklamu považuje za nekalú obchodnú praktiku. Takáto zjavná reklama, či už je platená alebo za inú odplatu, sa má označovať - napríklad ako: #spolupráca, #reklama, #ad... Nič také som v storkách či statusoch Krála nenašla.

Odporúčame aj: Dominika Cibulková - bez etiky v očkovaní, bez etiky v reklame

Naviac, pre redaktorov spravodajstva a publicistiky platí zákaz vystupovania v reklame. Podľa zákona o mediálnych službách vysielateľ je povinný zabezpečiť, aby hlásatelia, moderátori a redaktori, ktorí účinkujú v spravodajskom programe alebo v programe aktuálnej publicistiky v rámci jeho programovej služby, neúčinkovali v reklamnom ozname ani v telenákupe, a to ani v obraze, ani vo zvuku.