Uhríkova Republika zneužila na oslovenie voličov hlas Zuzany Čaputovej aj Michala Šimečku (VIDEO)

Uhríkova Republika zneužila na oslovenie voličov hlas Zuzany Čaputovej aj Michala Šimečku (VIDEO) Ilustr. foto: KP SR

Voľby sú za pár dní a niektoré strany sa na získanie priazne voličov už neštítia naozaj ničoho. Najnovší reklamný spot Republiky je hrubým porušením zásad politickej reklamy a ukážkou nebezpečnej a špinavšej dezinformačnej kampane.

Strana Republika a jej líder Milan Uhrík na sociálnych sieťach dnes zverejnili videá, v ktorom zneužili hlas prezidentky Zuzany Čaputovej a aj Michala Šimečku. Pomocou umelej inteligencie pripojili hlas akoby prezidentky k ich typickým protiliberálnym sloganom v homofóbnom reklamnom spote: "Nenasleduj slepo Progresívne stádo (na videu je pohľad na ľudí s LGBT vlajkou). "Vstaň a poď voliť skutočné Slovensko. … Aj tak poď voliť Republiku,“ hovorí upravený hlas prezidentky. K tomu sa v spote prihovárajú tváre Republiky Milana Uhríka a Milana Mazureka a vyzývajú ľudí voliť Republiku.



Republika šíri toto klamlivé video aj priamo ako platenú reklamu. Aj keď je na konci spotu poznámka (tiež nahovorená hlasom prezidentky), že „hlasy v tomto spote sú fiktívne a ich podobnosť s reálnymi osobami je čisto náhodná,“ spot v žiadnom prípade nie je v poriadku. Hlas je zámerne takmer totožný s hlasom prezidentky a vôbec nie náhodne, s jediným účelom - zmanipulovať voličov, ktorí si text na konci videa nemusia všimnúť, nemusia mu porozumieť.

Podobným spôsobom je zneužitý v kampani Republiky aj hlas predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku.

Videá sa vo veľkom šíria na všetkých platformách a majú už stovky zdieľaní a tisícky zhliadnutí.

Pomocou dezinformácií sa snaží vplývať na voličov napríklad aj OĽANO, ktoré v predvolebných novinách zverejnilo bez kontextu upravenú fotku na ktorej je Peter Pellegrini v objatí v Michalom Šimečkom. Čo je tiež primitívny hoax - OĽANO upravilo archívnu fotografiu Pellegriniho, na ktorej nahradilo fotku Roberta Fica fotkou Michala Šimečku. Aj keď je na fotke napísané, že je to fikcia, načasovanie fotografie, účel ako aj nenápadná veľkosť písma slová "fikcia" jasne ukazujú, že cieľom fotografie je poškodenie politického protivníka na základe lživej informácie.

Oba prípady sú ukážkou hrubej predvolebnej manipulácie ako aj porušením etických noriem a zákona o reklame.