Progresívne Slovensko čelilo bezprecedentnej dezinformačnej masáži (VIDEO)

Progresívne Slovensko čelilo bezprecedentnej dezinformačnej masáži (VIDEO) Foto: Facebook Michal šimečka

Európska komisia rešpektuje výsledky slovenských parlamentných volieb. Sprevádzala ich ale bezprecedentná "dezinformačná masáž". V programe Českej televízie Otázky Václava Moravca to dnes povedala podpredsedníčka komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Na Slovensku sa šírilo pred voľbami falošné video, ktoré vyrobila umelá inteligencia, líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka v ňom "oznamuje" zdraženie piva. Podľa Jourovej by zneužívanie technológií mohlo ohroziť európsku demokraciu.

„Práve Progresívne Slovensko čelilo bezprecedentnej dezinformačnej masáži. Vychádza to zo všetkých prieskumov, ktoré mám k dispozícii, aj od platforiem, ktoré mi dali správu o stave dezinformačných kampaní minulý týždeň. Videli sme jednak vysokú mieru zaplavenia slovenského informačného priestoru zo strany krajnej pravice, ale zároveň aj z prokremeľských zdrojov," povedala Jourová. O tom, nakoľko to mohlo výsledky ovplyvniť, špekulovať nechcela. Blahoželala k volebnému výsledku Ficovmu víťaznému Smeru-SD aj Progresívnemu Slovensku, ktoré vedie Šimečka.

Dezinformačné video šíriace sa krátko pred voľbami:

Podľa nej "strašiakom" mali byť správy a vyjadrenia o zmanipulovaných voľbách či vplyve mocností. Podľa prieskumov viac ako polovica ľudí na Slovensku verila tomu, že voľby môžu byť zmanipulované. "Rešpektujeme voľbu slovenských občanov. Mali možnosť autonómne rozhodnúť, ale za vysokej miery manipulácie," uviedla eurokomisárka. Povedala, že podľa štatistík správy čítali státisíce ľudí. Podľa Jourovej sa javí, že autonómnu voľbu je možné ovplyvniť skrytou manipuláciou a dezinformáciami.

ďalšie dezinformačné video z dielne Republiky zneužívajúce hlas Michala Šimečku malo len na profile Milana Uhríka viac ako 48 tisíc zobrazení:

V predvolebnej kampani bol zneužitý aj hlas novinárky Moniky Tódovej či prezidentky Zuzany Čaputovej.

Podrobnosti: Uhríkova Republika zneužila na oslovenie voličov hlas Zuzany Čaputovej aj Michala Šimečku (VIDEO)

Na Slovensku sa pred voľbami šírilo aj video so šéfom Progresívneho Slovenska, ktoré ale nenakrútil. Vytvoril ho niekto umelo. "Videli sme vec, ktorá nemá zatiaľ úplne veľa obdôb, alebo príkladov, a to je použitie takzvaných deepfakes, to znamená simulovanej reality. Pán Šimečka toho bol, povedzme, prvou obeťou, alebo terčom. Pohrala sa s tým umelá inteligencia," povedala Jourová . Obáva sa toho, že by sa technológie mohli zneužívať na dezinformovanie. Považuje to za hrozbu pre európsku demokraciu. Pripravuje legislatívu k umelej inteligencii.

Jourová verí, že v európskych voľbách budúci rok by sa už mohli v on-line prostredí prejaviť nové pravidlá, ktoré začali platiť koncom augusta. Podľa nariadenia o digitálnych službách by internetové platformy mali zaistiť užívateľom väčšiu ochranu súkromia a postupovať proti nelegálnemu obsahu. Nemali by sa tak na nich objavovať výzvy na násilie a zabíjanie, poplašné správy či schvaľovanie agresie, priblížila eurokomisárka. Zdôraznila, že názory sa ale nemajú obmedzovať a sloboda slova zostáva základným princípom. "Nechceme pre platformy nič iné, než aby urobili poriadok a rešpektovali sa zákony," povedala Jourová. Odmietla to, že by sa zavádzala cenzúra.