Volebná noc na Markíze mala dosah na 1,13 milióna divákov, exit poll jej nevyšiel

Volebná noc na Markíze mala dosah na 1,13 milióna divákov, exit poll jej nevyšiel

V sobotu, 30. septembra 2023, Slovensko rozhodlo o víťazoch a porazených v predčasných parlamentných voľbách. Mimoriadnej pozornosti sa tešili aj víkendové volebné špeciály.

V oboch hlavných cieľových skupinách trávilo volebnú noc jednoznačne najviac divákov v spoločnosti televízie Markíza. Mimoriadne volebné štúdio s názvom Voľby 2023 - Volebná noc dosiahlo so začiatkom o 21:50 v cieľovej skupine 12-54 rating 6,7 % a nadpriemerný trhový podiel 35,2 %, informuje televízia Markíza. 

"Volebná noc na Jednotke RTVS zaznamenala v rovnakej cieľovej skupine nižší trhový podiel 11,0 %, na TV Joj ešte slabších 7,5 % a na spravodajskej stanici TA3 priemerný podiel na trhu 6,2 %," píše Markíza.

Viac než štvorhodinový program s moderátormi Zlaticou Švajdovou Puškárovou, Michalom Kovačičom, Viktorom Vinczem a ich hosťami, politickým komentátorom Mariánom Leškom a sociológom Martinom Slosiarikom, v rámci ktorého TV Markíza priniesla aj výsledky exkluzívneho exit pollu agentúry Focus, sledovalo celkovo 330-tisíc divákov starších ako 12 rokov. V čase vysielania však malo mimoriadne volebné vysielanie na Markíze dosah až na 1 130 000 divákov (AvRch v CS 12+).

Avizované zverejnenie exit pollu musela Markíza vzhľadom na neskoršie uzatvorenie volebných miestností posunúť. Preto najprv zverejnila graf bez konkrétnych strán a až po 22:45 aj s názvami politických subjektov. Dáta exit pollu boli tento rok ďaleko od skutočných dát, ktoré zverejnil Štatistický úrad, aj preto sa stretli s kritikou a komentármi, či vôbec má význam exit poll robiť.

Exit poll Markízy

Zdroj: Markíza

Výsledky volieb:
Zdroj: Štatistický úrad, graf: Markíza

Sociológ Michal Vašečka už krátko po zverejnení exit pollu upozornil, že tieto dáta by bral opatrne, keďže mnoho voličov pri prieskumoch verejnej mienky aj krátko po odvolení nehovorí pravdu.