Najviac hlasov v Českom slávikovi získala kontroverzná skupina Ortel

Najviac hlasov v Českom slávikovi získala kontroverzná skupina Ortel Foto: Ortel.cz

  

 

 

Kontroverzní kapela Ortel získala v letošní anketě Český slavík nejvíce hlasů v kategorii skupin. O zhruba 5000 hlasů méně získal Kabát. Oznámila to dnes pořadatelská agentura Musica Bohemica, která s poukazem na porušení pravidel fair play označila za vítěze Kabát, zatímco Ortelu připsala body z loňského ročníku a uvedla ho na druhém místě. Upravené výsledky však organizátor soutěže měnit nehodlá. Při započítání všech zaslaných hlasů by se změnilo pořadí i v kategorii zpěváků - vítězem by zůstal Karel Gott, ale druhý by skončil Tomáš Ortel a až třetí Michal David, který si na sobotním slavnostním vyhlašování přišel pro stříbrného slavíka.

Kabát se v pondělí rozhodl Zlatého slavíka vrátit. Také David dnes oznámil, že pořadatelům vrací stříbrnou trofej a vyzvedne si místo ní bronzovou, která mu podle skutečných hlasů přísluší.

Podle výsledků, které dnes Musica Bohemica zveřejnila, skupina Ortel získala v kategorii skupin 36.146 bodů, Kabát měl 31.072 bodů. V kategorii zpěváků měl nejvíc hlasů - 40.529 - Gott, na druhé místo by se však dostal Ortel, který obdržel 31.086 hlasů. Davidovi dalo hlas 17. 993 fanoušků. "Tomáš Ortel má přibližně dvakrát tolik hlasů než já, a tím pádem mu náleží stříbrný slavík a mě bronzový," řekl ČTK David.

Podle vyjádření ředitele agentury Musica Bohemica Jaroslava Těšínského pořadatel na jedné straně chápe za dané situace postoj skupiny Kabát i Michala Davida, na druhé straně ale trvá na svém rozhodnutí, že byla porušena pravidla hlasování, zásah byl oprávněný a na zveřejněných výsledcích nebude nic měnit.

Porušení pravidel organizátor spatřuje v profilu Tomáš Ortel Českým slavíkem, kde jsou výzvy, aby jednotlivci hlasovali z více mobilů, nebo koho nemají dávat na druhou a třetí pozici zaručující body do hlasování. Podle údajů na tomto profilu bylo takto osloveno více než 50.000 adresátů.

"Způsob hlasování do ankety Český slavík nebyl podle regulí fair play, to musím přiznat, ale pořadatel nás měl kontaktovat, a upozornit na to, že něco takového zjistil," prohlásil Tomáš Ortel k rozhodnutí, které vyšlo najevo až den po udílení cen.

Agentura Musica Bohemica zdůraznila, že z porušení pravidel neobviňuje skupinu Ortel, ani jakoukoli konkrétní osobu. Vzhledem k anonymitě sociálních sítí to mohl být prakticky kdokoli.

Vítěz kategorie zpěváků Karel Gott plánuje osobní setkání s ředitelem pořádající agentury Musica Bohemica Těšínským. "Věřím, že mi celou situaci vysvětlí. Teprve potom budu schopen posuzovat zmíněný problém," sdělil ČTK Gott.

Také vítězka v kategorii zpěvaček Lucie Bílá žádá vysvětlení. "Já se 'slavíka' nechystám vracet. Nechci nikoho obhajovat a ani se k někomu stavět zády. Věřím ale a těším se, že to pořádající agentura vysvětlí," uvedla pro Seznam.cz.

Skupina Kabát, která dnes vrátila Zlatého slavíka, čeká podle manažera Radka Havlíčka na další kroky agentury Musica Bohemica.

Sledujte dianie v českých médiách aj na facebooku.