Po minuloročnom škandále Českého slavíka zrušili

Po minuloročnom škandále Českého slavíka zrušili Foto: FB Český slavík

Hudobná anketa Český slávik po minuloročnom škandále okolo sčítavania hlasov skupiny Ortel tento rok nebude.

 Organizátori chcú nastaviť nové pravidlá. Otvorený systém hlasovania sa v čase rýchleho rozvoja sociálnych sietí ukázal ako ľahko zneužiteľný. Denníkom Blesk a Právo to povedal Jaroslav Těšínský z usporiadateľskej agentúry Musica Bohemica. Verí, že v ďalších rokoch sa anketa vráti.

Diskutovať o pravidlách ankety popularity česlých spevákov a nutnosti ich zmeny sa začalo po vyhlásení minulého ročníka. Agentúra Musica Bohemica s poukazaním na porušenie pravidiel fair play označila vlani za víťaza kapelu Kabát, zatiaľ čo skupine Ortel pripísala body z minulého ročníka a uviedla ju na druhom mieste. Bez zásahu by ale Ortel vyhral.

Odporúčame aj: Český slavík mal xenofóbnu príchuť. Kritikov pribúda

Podľa denníka Blesk sa zmien dožadoval tiež hlavný sponzor celej súťaže - spoločnosť Mattoni. V hre je vraj predaj celej usporiadateľskej agentúry Music Bohemica. Zatiaľ sa ale neobjavili záujemci s kvalitným konceptom pokračovania súťaže.

Hudobná anketa Český slávik, ktorej víťazi boli prvýkrát vyhlásení 14. decembra 1996, nadviazala po trojročnej pauze na niekdajšieho Zlatého slávika. Anketu v roku 1961 vymyslel redaktor Mladého sveta a neskoršie cimrmanológ Ladislav Smoljak.