Gott sa postavil za Slávika, podľa Ortela stratil svoju podstatu

Gott sa postavil za Slávika, podľa Ortela stratil svoju podstatu Foto: FB Karel Gott

Spevák Karel Gott označil hudobné anketu Český slávik, ktorej tohtoročné zrušenie oznámil Jaroslav Těšínský z usporiadateľskej agentúry Musica Bohemica, za neoddeliteľnú súčasť českej populárnej hudby.

 

Správa, že si anketa dá ročnú pauzu, vyvolala veľký ohlas na hudobnej scéne. Ak má byť podľa Těšínskeho Český slávik skutočným barometrom masovej popularity v oblasti pop music, musí držať krok s dobou, okrem iného s rýchlym rozvojom sociálnych sietí. "Nie je to záležitosť najbližšej doby, viac oznámime ku koncu roka," povedal ČTK Těšínský.

"Anketu Český slávik považujem za neoddeliteľnú súčasť českej populárnej hudby. Osobne som sa vždy na slávnostné vyhlasovanie víťazov tešil, okrem iného preto, že som mal možnosť stretnúť sa v sále kolegami, od ktorých som sa vždy nechal rád inšpirovať. Pevne verím, že v budúcom roku sa podarí anketu obnoviť a pánovi Těšínskému prajem veľa sily a nadšenie v ďalšej práci," povedal ČTK Gott, ktorý v ankete zvíťazil 42 krát.

Manažér niekoľkonásobného víťaza ankety skupiny Kabát Radek Havlíček rozhodnutie Těšínskeho nekomentoval. "Je to slobodné rozhodnutie usporiadateľa súťaže. Dôvody nepoznáme," uviedol.

Tomáš Ortel, spevák, frontman a textár kapely Ortel, kvôli ktorej sa v minulom ročníku menili výsledky, pre server iDnes.cz vyhlásil, že "ak ľudia nemajú možnosť ovplyvniť hlasovanie v súťaži popularity, stráca anketa svoju podstatu". "O zmene pravidiel sa diskutovalo hneď po minuloročnom vyhlásení Slávikov, tak sa dalo očakávať podobné vyhlásenie pána Těšínskeho. Otázkou zostáva, akú úlohu v týchto krokoch hrá kapela Ortel a či sa skutočne len nehľadá spôsob, ako zabrániť kapele či mojej osobe ukázať sa na obrazovkách," uviedol Ortel. "Pamätníci vedia svoje o politických tlakoch na jednotlivé ročníky súťaže," dodal.

Pôvodne celoštátna súťaž bola ovplyvňovaná politicky na začiatku 70. rokov, kedy boli zo zoznamu vyradení komunistickému režimu nepohodlní Marta Kubišová a Karel Kryl.

Hudobný kritik Josef Vlček v relácii Rozstřel povedal, že pár ľudí, ktorí sa rozhodli Slávika zničiť, ho zničili. Označil to za problém sociálnych sietí. Vlček aj hudobný redaktor Václav Hnátek sa domnievajú, že by mohlo dôjsť aj k dvojročnému odkladu. "Uškodiť by to však ankete nemuselo. Ľudia na ňu len tak nezabudnú. Aj v deväťdesiatych rokoch sa Český slávik štyri roky nekonal a populárnej hudbe to neuškodilo," upozornil Vlček.