Prípad vraždy novinára má podľa slovenskej polície presah do ČR

Prípad vraždy novinára má podľa slovenskej polície presah do ČR Foto: Aktuality.sk

Případ vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky má jistý přesah do Česka, řekl dnes novinářům slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. 

 Slovensko již navázalo spolupráci s policejními sbory v Česku, Itálii a také s Europolem. Portál Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, napsal, že investigativní novinář se naposledy věnoval článku o tom, že slovenský premiér Robert Fico se obklopil lidmi s vazbami na osoby blízké italské mafii 'Ndrangheta. Fico se svých spolupracovníků zastal.

Slovenští policisté se podle Gašpara nejprve obrátili na své kolegy v České republice. Důvody tohoto kroku Gašpar odmítl upřesnit, řekl pouze, že případ "má jistý dosah do České republiky".

Gašpar také řekl, že slovenská policie je s ohledem na zmiňované informace o práci Kuciaka v kontaktu také s partnery v Itálii a dostala rovněž nabídku Europolu ohledně využití jeho expertů na analýzu mobilních zařízení. "Nevěděli jsme, zda náš expertní ústav dokáže prolomit některé ochranné prvky těchto zařízení," uvedl Gašpar.

Slovenská policie vyhodnocuje e-maily a více než dvě desítky hlášení na zvláštní telefonickou linku, kterou v souvislosti s vyšetřováním vraždy reportéra zřídila pro veřejnost. Vláda v pondělí vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které pomohou odhalit vraha či vrahy novináře a jeho přítelkyně. Policie, která za nejpravděpodobnější motiv vraždy novináře označila jeho investigativní práci, v případu zatím vyslechla dvě desítky osob.

Kuciak podle portálu Aktuality.sk mapoval podnikatelské vazby Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Směr-sociální demokracie a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, který byl prý napojen na italskou mafii. Portál napsal, že Vadala v roce 2003 stanul v Itálii před soudem v souvislosti s ukrýváním člena mafie, pro nedostatek důkazů byl ovšem zproštěn viny. Později se Vadala přestěhoval na Slovensko.

Portál také napsal, že na východním Slovensku podnikají zástupci několika rodin z prostředí italské Kalábrie, včetně klanu Vadaly, a spojují je aktivity v zemědělství, na které pobírají miliony eur na dotacích. Z nedokončeného Kuciakova článku podle portálu vyplývá, že Vadala a jeho italští známí se dostali do konfliktu se zákonem i na Slovensku.

O zmiňovaném propojení Troškové a Jasaňa na italského podnikatele psal také list Sme a již v roce 2016 rovněž týdeník Plus 7 dní.

Premiér Fico se dnes svých spolupracovníků zastal. "Nemůžete spojovat lidi s úkladnou vraždou, aniž byste předložili jeden jediný relevantní důkaz. Jen tak si vybírat některé lidi, kteří někdy v minulosti měli nějaké kontakty, a dávat je do portfolia lidí, kteří mají něco s úkladnou dvojnásobnou vraždu, je něco, co nemohu akceptovat," řekl Fico na společné tiskové konferenci s Gašparem a také s ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Dodal, že Jasaň úspěšně absolvoval všechny bezpečnostní prověrky a má přístup i k přísně tajným dokumentům.

O zmiňované italské podnikatele se podle Gašpara a Kaliňáka v minulosti zajímala slovenská policie. V jednom případě, který se ale netýkal Vadaly, policie podala návrh na podání obžaloby v souvislosti s podplácením daňových a jiných úředníků.

Nejsilnější slovenské opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) a Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) po vraždě Kuciaka vybídly Kaliňáka i Gašpara k rezignaci. Podle Fica opozice zneužívá obou vražd k politických cílům.