V Česku budú protesty za slobodu médií: Zemane, ČT nedáme!

V Česku budú protesty za slobodu médií: Zemane, ČT nedáme! Reprofoto FB M. Zeman

Opätovné uvedenie do funkcie dnes večer oslávi prezident Miloš Zeman s asi tisíckou svojich priaznivcov na Pražskom hrade.

 

O hodinu neskôr sa zídu jeho odporcovia, ktorí chcú na Václavskom námestí aj v ďalších mestách protestovať za slobodu slova a médií. Reagujú tak na inauguračný prejav Zemana, ktorý v ňom kritizoval napríklad Českú televíziu a ďalšie médiá. V Prahe organizátori nevylučujú, že by sa demonštrácie mohli premeniť na pochod k Pražskému hradu.

Zeman sa so svojimi priaznivcami v Prahe stretáva každoročne. Tento rok pozval do Španielskej sály asi 1000 hostí. K svojim priateľom a podporovateľom v úvode Zeman krátko prehovorí, nasledovať bude hudobný program. Vystúpi Helena Vondráčková, Daniel Hůlka, Václav Neckář alebo Michal David.

Odporúčame aj: Zeman v inauguračnom prejave útočil na médiá i ČT, niektorí z hostí odišli

Pred rokom sa akcia konala pod názvom "Môj štvrtý rok s vami". Hrala na nej Hudba Hradnej stráže a Polície ČR, čo je v pláne aj tento rok. Akcie sa v minulosti zúčastnili politici blízki Zemanovi alebo spriaznení podnikatelia a umelci.

Oslava začína o 18:00. Zemanovi odporcovia sa plánujú zísť o hodinu neskôr na akcii Zemane, ČT nedáme! Demonštrovať budú za slobodu slova a médií nielen na pražskom Václavskom námestí, ale aj v iných mestách. Protesty sa uskutočnia napríklad v Českých Budějoviciach, Tábore či Turnove. Organizátorom sa nepáči Zemanova kritika médií, ktorú predniesol v inauguračnom prejave. Jeho slová považujú za útok na slobodu slova. Poukazujú tiež na to, že Zeman kritiku predniesol v rovnakej dobe, keď sa na Slovensku rieši vražda investigatívneho novinára.

Sledujte novinky zo sveta českých médií.