Dátum štartu Nového deníka, sesterského projektu Denníka N, je známy

Dátum štartu Nového deníka, sesterského projektu Denníka N, je známy Ilustr.foto: Denník N

Nový platený internetový denník s názvom Nový deník začne v susednom Česku digitálne vychádzať 28. októbra.

 

Uviedol to dnes riaditeľ Nového deníka Ján Simkanič. Nový deník vznikne na systéme slovenského Denníka N, ktorý založila časť bývalej redakcie denníka SME potom, čo do neho vstúpila finančná skupina Penta. Tlačená verzia Nového deníka by mala nasledovať pravdepodobne na začiatku budúceho roka.

"Pretože je tlač veľmi nákladná, pustíme sa do nej, keď pzoženieme dostatočný počet predplatiteľov," povedal dnes Simkanič. Uviedol, že v polovici septembra bude spustený takzvaný crowdfunding, v rámci ktorého bude možné si denník predplatiť. Nový deník bude prinášať podobne ako Denník N krátke správy v rozsahu niekoľkých viet v časti Minúta po minúte. Správy a informácie, ktoré vyžadujú väčšiu pozornosť, vysvetlenie a doplnenie súvislostí, bude prinášať v dlhých textoch. Tie budú z veľkej časti len pre predplatiteľov.

"Chceme ísť za ideálom tej najlepšej novinárčiny vedení presvedčením, že nezávislé médiá majú pre zdravý vývoj občianskej spoločnosti obrovský zmysel a predstavujú zásadnú podmienku slobodného života a verejnej diskusie, platformu pre hľadanie ciest k našej spoločnej budúcnosti," povedal dnes Simkanič. Redakcia budúceho denníka má aktuálne 33 ľudí.

Medzi skôr oznámenými členmi tímu je napríklad šéfredaktor Pavel Tomášek, ktorý v minulosti viedol Aktuálně.cz, investigatívny reportér ČT a TV Nova Jan Moláček, bývalý redaktor Aktuálne.cz a Lidoviek Jakub Zelenka alebo Jan Tvrdoň, ktorý doteraz pôsobil ako vedúci projektu Demagog.cz. Simkanič dnes povedal, že v Novom deníku bude pôsobiť tiež doterajší šéfredaktor futbalového magazínu Hattrick Pavel Procházka alebo Barbora Janáková z iDNES.cz, ktorá bude politickú reportérkou.

Ďalšími platenými spravodajskými webmi v ČR sú napríklad iHNED.cz, E15 Premium, Echo Prime alebo Borovan.cz. Pred niekoľkými rokmi ukončila Economia vydávanie plateného denníka Insider.