Českí filmári začnú hladovku na podporu väzneného Sencova

Českí filmári začnú hladovku na podporu väzneného Sencova

Niekoľko českých filmárov dnes začne držať reťazovú hladovku na podporu väzneného ukrajinského režiséra Olega Sencova a jeho požiadaviek.

 

Akciu na výročný deň okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy a zároveň vo stý deň Sencovovej hladovky iniciovala Asociácie režisérov, scenáristov a dramaturgov (ARAS). Päťdňovú hladovku budú držať počas bežných denných činností, nie na verejnom mieste, povedal ČTK dokumentarista Vít Janeček.

Sencov bol odsúdený v roku 2015 na 20 rokov väzenia za podozrenie z terorizmu na Kryme, ktoré Rusko anektovalo v marci 2014. Sencov vinu nepriznal, obvinenia odmieta ako vykonštruované za pomoci sfalšovaných dôkazov. Od mája drží hladovku a žiada, aby boli prepustení ďalší 64 Ukrajinci.

Protesty na podporu všetkých väznených trvajú už štvrtý rok. Pred tromi mesiacmi Sencov vyhlásil neobmedzenú hladovku za prepustenie svoje i všetkých nezákonne väznených ukrajinských aktivistov v Rusku.

Podľa niektorých správ sa Sencovov zdravotný stav zhoršuje, obavy o neho vyjadrilo viacero medzinárodných inštitúcií i jednotlivcov. Oficiálne to ruská miesta odmietajú. Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International proces sa Sencooem kritizovala ako stalinistický.

"Týmto iniciujeme reťaz päťdňových hladoviek, ktorá sa začne symbolickým ránom 21. augusta 2018. Na začiatku či kedykoľvek v nasledujúcich päťdňových cykloch sa môže pripojiť úplne každý. Spúšťame túto reťaz s nádejou, že pre každých päť dní sa nájdu pokračovatelia, kým sa Sencovov prípad nevyrieši," uviedli zástupcovia ARAS. Pripravení hladovku držať sú Janeček, Václav Kadrnka, Zuzana Kříhová, Eva Papoušková, Radim Špaček a Roman Vávra.