Zeman sa zabával - vtipom o vražde novinára na ambasáde (VIDEO)

Zeman sa zabával - vtipom o vražde novinára na ambasáde (VIDEO) Reprofoto Twitter V. Dolejší

Český prezident Miloš Zeman sa dnes opäť navážal do médií.

 

 

V súvislosti s vraždou novinára Džamala Chášukdžího citoval vtip, že novinárov možno pozve na večeru na saudskú ambasádu, kde bol zavraždený nepohodlný novinár.

Chášukdží, ktorý sa netajil kritikou saudskej monarchie, je nezvestný od 2. októbra, kedy vstúpil kvôli vybaveniu osobných dokladov na konzulát Saudskej Arábie v Istanbule. Rijád až po 17 dňoch jeho smrť priznal, do tej doby tvrdil, že po vybavení svoje záležitosti z konzulátu v zdraví odišiel.

Zeman pri odchode zo Snemovne novinárom po niekoľkých odpovediach na otázky povedal, že sa s nimi lúči a spomenul pritom, že videl „krásnu fotografiu z internetu“, na ktoré bol on. "Z tej fotografie vychádza bublina: Mám rád novinárov, možno že ich pozvem na večeru na saudskoarabské veľvyslanectvo. Prajem vám napriek tomu pekný deň," dokončil.

Prípad vraždy saudského novinára v posledných dňoch ovplyvňuje medzinárodnú politiku. Na ministerstvo zahraničia si na dnešné popoludnie pozval kvôli vražde český minister Tomáš Petříček saudskoarabského veľvyslanca.

Zeman má k médiám dlhodobo kritický vzťah, pravidelne ich kritizuje. „Novinárov je priveľa, bolo by ich potrebné likvidovať,“ povedal napríklad Zeman Vladimirovi Putinovi, keď po stretnutí v čínskom Pekingu odchádzali na tlačovú konferenciu.