Satirická relácia ZDF sa venovala aj Babišovej kauze

Satirická relácia ZDF sa venovala aj Babišovej kauze Foto: FB A. Babiš

Satirický pořad německé veřejnoprávní televize ZDF nazvaný Heute Show se v pátek v nejnovějším díle krátce věnoval i kauze českého premiéra Andreje Babiše.

 

Moderátor politické satiry Oliver Welke se, stejně jako před dvěma týdny investigativní pořad ZDF, zaměřil na podezření, že Babiš před několika lety před vstupem do vysoké politiky zneužil evropské dotace. Babiš obvinění odmítá s tím, že se žádného trestného činu nedopustil.

Satira, v níž moderátor použil i fotomontáž, na níž Babiše zobrazil jako polonahého rappera ověnčeného řetězy, vycházela z reportážního pořadu ZDFzoom, podle něhož Babiš vydělává politikou. Pořad Heute Show přirovnal šéfa české vlády k lídrům z Maďarska a Rumunska. "Rumunští politici nejsou sami, pokud jde o odklánění evropských fondů. Řeknu jen: český Andrej Babiš," začal segment věnovaný Babišovi moderátor, podle něhož má český miliardář úřad premiéra jako hobby.

V satiře rovněž zazněla informace pořadu ZDFzoom, podle níž se za dobu, kdy je Babiš ve vládě, téměř zdvojnásobil příjem firmy Agrofert z evropských fondů. Zatímco v roce 2014 činil 42 milionů eur (1,1 miliardy korun), v roce 2017 už 82 milionů eur (2,1 miliardy korun). "Určitě náhoda," komentoval satiricky moderátor, podle něhož se dá říci, že EU je Babišova "čubka (bitch)". V ten moment se na obrazovce objevila fotomontáž Babiše jako polonahého rappera s kšiltovkou.

Akcie holdingu Agrofert vložil Babiš kvůli zákonu o střetu zájmů předloni v únoru do svěřenských fondů.

Po části věnované Maďarsku moderátor konstatoval, že takové vlády - tedy i ta Babišova - škodí vlastním občanům. Pak divákům a posluchačům v žertu nabídl za milion eur fiktivní "CD Karla Gotta Největší východoevropské korupční hity".

"Spoustu milionů subvencí, které se vyplatí, si vezme Babička," zpíval v pořadu imitátor a na obrazovce se přitom objevila videa se starými vystoupeními skutečného Karla Gotta. K nim satira přidala titulky s vymyšleným německým textem, v překladu: "Víš, kam subvence směřují?" nebo "A tahle kráva, kterou rád dojím, se jmenuje Evropa, hloupá, bohatá, nervní Evropa," k níž hrála melodie z dětského seriálu Včelka Mája.