Česká kapela Lake Malawi v Eurovízii postúpila do finále (VIDEO)

Česká kapela Lake Malawi v Eurovízii postúpila do finále (VIDEO) Foto: Lake Malawi

Česká indie-popová kapela Lake Malawi so spevákom Albertom Černym uspela v prvom semifinále piesňovej súťaže Eurovízia, a v sobotu tak bude bojovať o víťazstvo.

 

Súťaž sa tento rok koná v Izraeli, pretože vlani s piesňou Toy vyhrala izraelská speváčka Netta Barzilaiová.

Skupina Lake Malawi, ktorá spieva po anglicky a ktorá pochádza z Třinca, reprezentuje Českú republiku na Eurovízii so skladbou Friend of a Friend. Podľa portálu Euronews má ale česká kapela mizivé šance, že by súťaž vyhrala. Za favorita portál považuje Holandsko, ktoré sa o postup do finále bude uchádzať vo štvrtok v druhom semifinále.

Finále sa uskutoční v sobotu 18. mája. Ako vždy do neho automaticky postupujú zástupcovia piatich krajín, ktoré najviac prispievajú do rozpočtu usporiadateľskej organizácie, čo sú Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko, a štát, kde sa súťaž organizuje, tentoraz Izrael. Víťaza budú zo 41 krajín voliť televízni diváci a odborná porota. Podľa pravidiel ale nemôžu diváci hlasovať pre zástupcov svojej krajiny.

Izraelské usporiadateľstvo od samého začiatku budí kontroverzie. Izraelská vláda pôvodne usilovala o to, aby sa Eurovízia konala v Jeruzaleme, nakoniec sa ale organizátori rozhodli pre Tel Aviv. Podľa kritikov chce Izrael súťažou odviesť pozornosť od násilia v Pásme Gazy a na okupovanom Západnom brehu Jordánu.