Po fotkách, ktoré priniesol bulvárny Blesk, má český minister odstúpiť (FOTO)

Po fotkách, ktoré priniesol bulvárny Blesk, má český minister odstúpiť (FOTO) Foto: MZ ČR

Český bulvárny denník Blesk dnes priniesol fotografie ako dôkaz, že český minister zdravotníctva, ktorý je hlasom pandemických zákazov, tieto opatrenia sám nedodržiava.

Blesk zverejnil fotografie, podľa ktorých bol minister Roman Prymula (za ANO) v stredu neskoro večer napriek platnému zákazu v reštaurácii na pražskom Vyšehrade. V reštaurácii boli podľa blesku v rovnakom čase aj ďalší ľudia, vrátane predsedu poslancov ANO Jaroslava Faltýnka. Blesk upozornil tiež na to, že Prymula nemal pri odchode z podniku rúško. 

Reštaurácie v Česku sú kvôli pandemickej situácii zatvorené už týždeň a obyvatelia majú povinnosť nosiť rúška aj vonku na území obcí, ak sú od seba vzdialení menej ako 2 metre. Povinné sú rúška aj v aute, pokiaľ v ňom človek nie je sám alebo s členmi domácnosti. Prymula opakovane na občanov apeloval, aby nariadenie dodržiavali, inak sa epidémiu nepodarí zvládnuť.

Podľa Blesku Prymula prišiel do reštaurácie Rio's v stredu pred 22:00. Z podniku potom vychádzali ďalší ľudia, minister odišiel okolo 23:30. Prymula si rúško nenasadil nielen pri nastupovaní do auta, keď mu vodič držal dvere, ale ani potom vo vozidle.
Faltýnek z podniku vyšiel ešte asi o hodinu neskôr, uviedol Blesk. Odišiel autom, ale za nejaký čas sa znova vrátil a bol pred reštauráciou s jej majiteľom Raimundom Špundom. Obaja muži sa rozprávali, ani jeden z nich nemal rúško. Reštaurácia Rio's na svojom webe uvádza, že je kvôli nariadeniu vlády momentálne zatvorená.

Opoziční politici hovoria v tej súvislosti na sociálnych sieťach o pokrytectve a papalášstve a vyzývajú ministra k odstúpeniu.

Oboch politikov kritizuje aj český premiér Andrej Babiš a ministra vyzval na odstúpenie. "Som v šoku. Je to obrovská hanba. Nemôžeme vodu kázať a piť víno. Chyba ministra Prymulu je jednoducho neospravedlniteľná. V čase, keď žiadame ľudí, aby dodržiavali dôležité pravidlá, keď naši zdravotnícki pracovníci bojujú v prvej línii, je toto správanie absolútne neprijateľné. Musíme ísť príkladom. A minister, ktorý navrhuje samotné opatrenia, o to viac. Požiadala som ho o odstúpenie a ak to neurobí, som pripravený ho odvolať," napísal Babiš na facebooku.

"Nič som neporušil, stretnutie nebolo v reštaurácii, ale v súkromných priestoroch Vyšehradského kapitolu. Nebudem rezignovať sám," reagoval na tlačovej besede Prymula.

Epidemiológ Prymula sa stal ministrom zdravotníctva 21. septembra. Nahradil Adama Vojtecha (za ANO), ktorý rezignoval. Po vypuknutí epidémie bol dva týždne šéfom Ústredného krízového štábu, potom vedenie prevzal vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Prymula bol členom Rady vlády pre zdravotné riziká.