Súd začal prejednávať žalobu zdravotnej sestry na vydavateľa Blesku

 

 

Soud dnes začal projednávat žalobu zdravotní sestry Věry Marešové na mediální dům Czech News Center (CNC). Žena požaduje po vydavateli deníků Blesk nebo Aha 4,8 milionu korun za články, které ji v době jejího stíhání kvůli úmrtím pacientů v rumburské nemocnici označovaly mimo jiné jako "sestru Smrt". Kvůli nerespektování presumpce neviny Marešová žaluje i další vydavatelství, celkem se domáhá zhruba 35 milionů korun.

Žena čelila obžalobě z toho, že v letech 2010 až 2014 podávala pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Byla obviněna z šesti vražd, soudy ji však pravomocně osvobodily - nepodařilo se totiž prokázat, že se skutky vůbec staly.

Marešová tvrdí, že společnost CNC se její kauze věnovala ve 266 článcích, přičemž ve 167 z nich údajně zasáhla do jejích osobnostních práv, což žena dokládá mediální analýzou. "Pokládáme to za masivní číslo. Tento poměr svědčí o nezájmu žalovaného o to, jaký obsah v jeho denících vychází a jak se dotýká práv osob, o kterých informuje," konstatoval právní zástupce Marešové Jan Poláček.

Právník zdůraznil, že CNC je jedním z nejsilnějších hráčů na českém mediálním trhu a že jeho články o Marešové, které měly být zpravodajské, šířily nenávist už jen svými titulky - například "Jak sestra smrt zabíjela". K požadované částce Poláček uvedl, že nepřevyšuje denní výnos CNC z prodeje periodik.

Zástupce žalované CNC Jiří Urbánek žalobu odmítl. Články podle něj zpočátku kauzy vyznívaly "objektivně negativně" ve shodě s tvrzením lékaře z rumburské nemocnice, který uvedl, že tam po podání draslíku zemřela pacientka. Tvrzení v jednotlivých článcích je tak podle právníka nutné vnímat v kontextu jednotlivých fází kauzy, nikoliv izolovaně. "Jednalo se o trestní věc, která byla velmi sledována. Zájem veřejnosti o tuto kauzu byl pochopitelný, a proto byla informována masivně," podotkl.

Marešová dnes k Obvodnímu soudu pro Prahu 7 nedorazila. Zřejmě však přijde k příštímu jednání 6. prosince, protože její právník navrhl soudci, aby ji k věci vyslechl.

Odškodnění požaduje Marešová i po vydavatelstvích Mafra (6,7 milionu korun), Economia (dva miliony), VLM (2,6 milionu), dále po televizi Nova (12 milionů) a Prima (6,7 milionu). VLM částečně uznalo chybu, Marešové se ještě před zahájením soudního jednání omluvilo a zaplatilo 100.000 korun. Další vydavatelství pochybení odmítají. Například Mafra v minulosti uvedla, že v rámci zpravodajství o kauze Marešové její novináři dodrželi zásadu presumpce neviny.

Za své nezákonné stíhání a za ztížení společenského uplatnění se Marešová v jiném řízení domáhá odškodného od státu ve výši pěti milionů korun. V květnu u soudu řekla, že obvinění stále pociťuje jako velkou křivdu. Proces jí způsobil zdravotní, psychické i společenské problémy. Kvůli shánění nové práce i přístupu lidí se musela odstěhovat z Rumburku.