Pandora Papers: Babiš si poslal 15 miliónov eur cez offshorové firmy

Pandora Papers: Babiš si poslal 15 miliónov eur cez offshorové firmy Reprofoto Barrandov

Český premiér Andrej Babiš (ANO) si cez svoje offshorové firmy poslal takmer 400 miliónov korún, za ktoré si potom kúpil nehnuteľnosti na francúzskej Riviére vrátane kaštieľa Bigaud. Podľa odborníkov nesie operácia znaky prania peňazí. Zistenie, ktoré dnes zverejnil web Investigace.cz, je súčasťou nového globálneho projektu Pandora Papers, za ktorým stojí Medzinárodný konzorcium investigatívnych novinárov. Babiš odmietol, že by v tomto prípade urobil čokoľvek nezákonného. Pokladá to za pokus o očiernenie a ovplyvnenie volieb, napísal v reakcii ČTK.

Podľa Investigace.cz hrozí Babišovi vyšetrovanie nielen vo Francúzsku, ale aj v USA a v Česku.

Web uviedol, že Babiš si v júli 2009 pomocou francúzskej právnej kancelárie DB Artwell a panamskej právnej kancelárie Alcogal nechal anonymne a diskrétne založiť firmy, v ktorých figurovali nastrčení riaditelia. "O štyri mesiace neskôr túto štruktúru využil, aby z jednej svojej spoločnosti do druhej presunul 15 miliónov eur (381 miliónov korún). V podstate sám sebe poskytol pôžičku, a to na nákup šestnástich luxusných nehnuteľností vo Francúzsku vrátane spomínaného kaštieľa Château Bigaud na Azúrovom pobreží," napísal web Investigace.cz. Podľa odborníkov nesie operácia znaky prania peňazí, uviedol web.

"Žiadna normálna obchodná transakcia by takto nikdy nevyzerala," povedal webu bývalý vyšetrovateľ finančnej kriminality, dnes konzultant pre boj proti praniu špinavých peňazí Kamil Kouba. "To schéma mi príde ako z učebnice pre vyšetrovateľov. V angličtine to dokonca má svoj názov: loan back," dodal.

Z analyzovaných dokumentov podľa webu nevyplýva, čo bolo zdrojom spomínaných peňazí. "V každom prípade však premiér Andrej Babiš vynaložil značné úsilie, aby skryl, že práve on je majiteľom oných 15 miliónov eur. Okrem toho, že využil schému offshorových spoločností, ktoré mu zabezpečili anonymitu, sa k svojim firmám nepriznal ani v Česku, "upozornili novinári s tým, že Babiš žiadnu z firiem neuviedol v žiadnom majetkovom priznaní.

Vo Francúzsku Babišovi podľa webu hrozí na základe zákona o preukazovaní bohatstva, že ak nepreukáže pôvod spomínaných 381 miliónov korún, môže o svoje nehnuteľnosti prísť. Vyšetrovanie mu hrozí aj v USA, a to vzhľadom k tomu, že celá schéma nesie znaky prania peňazí a súčasťou bola jeho americká firma, uviedol web.

"Prípad ale môže začať riešiť aj česká polícia, ak by zistila dôvodné podozrenie z prania špinavých peňazí. Vzhľadom k tomu, že pôžička bola splatná až v roku 2019, prípad nie je premlčaný, "dodal web Investigace.cz.