Polícia objasnila prípad výhražného listu žene Babiša, podozrivý zomrel

Polícia na základe znaleckých posudkov objasnila prípad výhražného listu, ktorý pred januárovou voľbou hlavy českého štátu dostala manželka prezidentského kandidáta Andreja Babiša (ÁNO). Na twitteri dnes policajti oznámili, že vec kvalifikovanú ako nebezpečné vyhrážanie odložia, pretože podozrivý zomrel. Z jej vyjadrenia vyplýva, že zrejme spáchal samovraždu. V liste odoslanom z Brna nebol podľa polície ostrý náboj. Vyjadrenie Babiša ČTK zisťuje.

 

"Prípad výhražného listu s nábojom odoslaný z Brna, ktorý dostala manželka pána Babiša, sme na základe výsledkov znaleckých skúmaní zaistených dôkazov objasnili. Môžeme tiež konštatovať, že nešlo o ostrý náboj," uviedla polícia. K objasneniu prípadu podľa nej významne pomohli informácie, ktoré získala pri preverovaní okolností samovraždy muža v minulých dňoch v Brne. Nikto iný podľa kriminalistov obdobný výhražný list nedostal.

Hovorca juhomoravskej polície Pavel Šváb povedal, že dotyčný spáchal samovraždu v pondelok 23. januára popoludní. "Počas preverovania okolností samovraždy muža sme zistili niektoré skutočnosti, ktoré sme odovzdali kolegom v stredných Čechách, ktoré napomohli k vyriešeniu toho prípadu," uviedol hovorca. Doplnil, že ďalšie informácie s ohľadom a pozostalých uvádzať nebude.

Babiš týždeň pred druhým kolom prezidentských volieb zvolal tlačovú konferenciu. Na nej oznámil, že jeho manželka Monika dostala list s ostrou nábojnicou a anonymným odkazom plným urážok. Išlo podľa neho o zastrašovanie prezidentského kandidáta a jeho rodiny, ktoré nepatria do slobodnej spoločnosti. Kvôli ďalším anonymným hrozbám neskôr zrušil kontaktnú kampaň. Babiš oznámil prijatie listu v sobotu 21. januára, v pondelok 23. januára upresnil, že list bol odoslaný z Brna.

Premiér Peter Fiala (ODS), ďalší politici vládnych strán aj Babišov protikandidát Peter Pavel vyhrážky voči Babišovi a jeho rodine odsúdili. Vyzvali ale súčasne šéfa ÁNO a bývalého premiéra, aby zmenil podľa nich konfrontačný a agresívny štýl svojej kampane.

Babiš v prezidentskej voľbe neuspel, vyhral Pavel, ktorý 9. marca nahradí v najvyššej ústavnej funkcii Miloša Zemana.