PR agentúry: Babišova kampaň porušovala všetky etické zásady komunikácie

PR agentúry: Babišova kampaň porušovala všetky etické zásady komunikácie

Prezidentská kampaň neúspešného kandidáta a predsedu hnutia ÁNO Andreja Babiša porušovala všetky etické zásady komunikácie. V tlačovej správe zaslanej ČTK to dnes uviedla česká Asociácia public relations (APRA). Poukazuje najmä na billboardovú kampaň, ktorá podľa nej porušovala niekoľko etických pravidiel súčasne, zneužila napríklad motív strachu či vedome šírila poplašné správy. "

 APRA sa tak po ukončení volebného podujatia oficiálne pripája k profesným organizáciám, ktoré sa už ku kampani kriticky vyjadrili počas prebiehajúcich volieb," uviedla asociácia. Už pred druhým kolom volieb upozornilo na neetickú kampaň združenia reklamných profesionálov Art Directors Club Czech Republic (ADC), zo svojich radov vylúčilo Marka Prchala, ktorý pracuje pre Babiša.

Babiš postúpil do druhého kola prezidentských volieb spoločne s bývalým vysokým predstaviteľom českej armády a NATO Petrom Pavlom. Česi cez uplynulý víkend zvolili nástupcom súčasnej hlavy štátu Miloša Zemana Petra Pavla, získal cez 58 percent hlasov.

Šéf hnutia ÁNO nechal krátko po prvom kole volieb, vylepiť plagáty s textom "Nezavlečiem Česko do vojny. Som diplomat. Nie vojak. Prezident Babiš." Plagáty čelili kritike. Na to, aby nepoužíval slová o vojakoch vo svojej volebnej kampani, ho vyzvala ministerka obrany Jana Černochová (ODS). Vojaci nie sú žiadni krvilační vojnoví štváči, ale profesionáli, uviedla. Kritici Babišovi vyčítali aj to, že strašia voličov. Babiš priznal, že sa text nepodaril, a sľúbil, že ho zmení. Na billboardoch sa potom objavili nové plagáty s nápisom "Generál neverí v mier" s dodatkom "Voľte mier. Voľte Babiša".

Komunikační profesionáli sú podľa APRA povinní rešpektovať pravdu, konať čestne a vystupovať transparentne, a to ako voči médiám, tak vo vzťahu k verejnosti. "Profesijná etika zakazuje podieľať sa na vytváraní a vedomom šírení poplašných alebo falošných správ, na zneužívaní motívov strachu v komunikácii a na ďalších zavádzajúcich a nekalých praktikách, ktoré sme mohli pozorovať v rámci kampane kandidáta Babiša," oznámila asociácia. Podľa nej to ukazuje na zreteľné zlyhanie profesijného tímu, ktorý sa podieľal na prezidentskej kampani Andreja Babiša.

"Ryba vždy smrdí od hlavy, preto tým, kto je za neetické vedenie kampane zodpovedný predovšetkým, je jej zadávateľ - teda prezidentský kandidát a jeho domovské politické hnutie ÁNO," uviedol predseda APRA Patrik Schober. Dodal ale, že vedome zlyhali najatí odborníci na komunikáciu z kandidátovho najužšieho tímu. "Práve oni mali zadávateľa na mantinely etickej komunikácie upozorniť a navrhnúť mu také riešenie, ktoré by neodporovalo dobrým mravom, profesijným zásadám ani medzinárodným štandardom. V opačnom prípade sa nemali na neetickom prevedení kampane podieľať. Ani jedno sa bohužiaľ nestalo," konštatoval.

APRA aktuálne združuje 19 českých aj zahraničných PR agentúr pôsobiacich na českom trhu. Asociácia vznikla ako odborné združenie, ktorého prvoradým poslaním je prezentovať odbor PR najmä odbornej a klientskej verejnosti či všestranne kultivovať činnosť agentúr.