Babiš sa musí ospravedlniť novinárke Pavle Holcovej

Babiš sa musí ospravedlniť novinárke Pavle Holcovej Foto: Facebook Andrej Babiš

Predseda hnutia ÁNO a bývalý premiér Andrej Babiš sa musí ospravedlniť investigatívnej novinárke a šéfredaktorke serveru Investigace.cz Pavle Holcovej za príspevok, ktorý o nej zverejnil na facebooku. O májovom rozsudku Krajského súdu v Prahe, podľa ktorého musí politik na svojom profile na sociálnej sieti ospravedlnenie zverejniť do troch dní od právoplatnosti uznesenia, dnes ČTK za server informovala Marie Wichterlová.

Babiš podľa Investigace.cz vlani v apríli na svojom profile zverejnil koláž s fotografiou Holcovej a textom "Pokud by se Babiš opovážil kandidovat na prezidenta, tak už je dávno s panem Sorosem domluvené, že na něho týden před volbami zase našijeme nějakou nepravdivou špínu. Posledně to zabralo. Pan Soros byl velmi spokojený".

Príspevok podľa Wichterlovej reagoval na tzv. kauzu Pandora Papers, v ktorej server Investigace.cz zverejnil, že Babiš vo svojich majetkových priznaniach neuviedol, že vlastní akcie offshorových firiem.

"Som presvedčená o tom, že sa ako novinári dodržiavajúci etické štandardy máme postaviť politikom, ktorí nám až príliš často maľujú terče na chrbát a podnecujú svojich fanúšikov na to, aby nás šikanovali," uviedla k rozsudku v tlačovej správe Holcová.

Prípad najprv riešil Okresný súd pre Prahu – západ. Vlani v decembri rozhodol, že Babiš musí príspevok zo sociálnej siete zmazať. Proti rozhodnutiu sa odvolala Holcová aj Babiš. Krajský súd po prerokovaní oboch odvolaní potvrdil, že Babiš musí príspevok odstrániť, navyše mu ale uložil povinnosť ospravedlnenia.

"Od žalovaného ako skúseného politika a osoby inak dlhodobo verejne činnej možno požadovať určitú mieru profesionálneho prístupu, pokiaľ ide o obsah a formu príspevku, ktoré zverejňuje na svojich stránkach. V tejto súvislosti by si mal byť vedomý významu novinárskej profesie pre verejný život ako jedného z prvkov zaručujúcich fungovanie demokratického a právneho štátu a potreby zvýšenej ochrany novinárov pred neoprávnenými zásahmi do ich činnosti," uviedol okrem iného krajský súd v rozhodnutí, ktoré Wichterlová ČTK poskytla.

Wichterlová doplnila, že ide o judikát, ktorý do budúcna definuje zodpovednosť politikov za dehonestujúce posty a následnú verejnú debatu na ich sociálnych sieťach.

Reakcia Andreja Babiša zatiaľ nie je známa.