RPR: Reklama o hemoroidoch a opiciach je v poriadku. V Česku je zakázaná

RPR: Reklama o hemoroidoch a opiciach je v poriadku. V Česku je zakázaná Reprofoto youtube


Istý druh reklám divákov poburuje. Patrí medzi ne aj reklama na prípravok na boj s hemoroidmi. V Českej republike je od minulého roka zakázaná.

 

 

Na slovenskú Rada pre reklamu prišlo viacero sťažností na televízny spot (sponzorovaný odkaz) zadávateľa Simply You Slovakia, ktorý propaguje gél na hemoroidy, v ktorom si dve opice škriabu zadok. Toto zobrazenie je podľa sťažovateľov odpudzujúce a ohrozuje dobré meno reklamy ako takej.

Podľa Arbitrážnej komisie rady sťažnosti nie sú opodstatnené. „Cieľom predmetnej reklamy bolo propagovať zdravotnícku pomôcku, využívanú pri hemoroidoch, ktorá napomáha zmierniť ich príznaky akými sú svrbenie a pálenie. Svoje komunikačné posolstvo zadávateľ symbolicky odprezentoval zobrazením prirodzeného správania sa opíc v prirodzenom prostredí. Predmetné zobrazenie AK RPR nepovažuje za neslušné alebo vulgárne a je toho názoru, že s ohľadom na propagovaný produkt, ako aj cieľ reklamy je možné toto zobrazenie považovať za akceptovateľné," píše v rozhodnutí komisia.

Odporúčame aj: Ďalšie rozhodnutia AK Rady pre reklamu

 

Foto: RRTVV Česku je reklama zakázaná

Sesterská spoločnosť mala problém aj v Českej republike, tam je akákoľvek reklama na prípravky Homestop od spoločnosti Simply You Pharmaceuticals zakázaná na základe rozhodnutia súdu.
Minulý rok česká licenčná rada riešila sťažnosť na reklamu so zadkom a šípkami a nasledujúcim textom: „Hezkou zábavu bez nepříjemného svědění a pálení Vám přeje Hemostop Synbio. Hemostop Synbio pro pevné a pružné cévní stěny, při hemeroidech."

Rada na základe rozhodnutia súdu reklamu zakázala. Zákaz sa týkal sponzorských odkazov, televíznej reklamy, aj obchodných odkazov na jednotlivé príspevky a to z dôvodu podozrenia z nekalej súťaže a zásahu do práv francúzskej spoločnosti Les Laboratires Servier.