Čínski filmári v Česku často a radi natáčajú filmy aj seriály

 Čínski filmári v Česku často a radi natáčajú filmy aj seriály Ilustr. foto JOJ

Čínští filmaři se v posledních letech přidali k těm z USA, Německa či severských zemí, kteří si české reálie vybrali za dějiště svých celovečerních i televizních snímků a seriálů.

 

 

A využívají přitom existence filmových pobídek, umožňujících vrátit producentům pětinu proinvestovaných prostředků.

Například o víkendu skončilo v metropoli natáčení čínsko-českého štábu natáčejícího romantický seriál Peříčko letí do nebe, jehož hlavního hrdinu z řad čínských podnikatelů osud zavede až do Prahy. Půjde o čtyřicetidílný projekt líčící výjimečný příběh Číňana, který se v dobách ekonomických reforem vypracoval z místního podnikatele na mezinárodního byznysmena. Seriál se začal natáčet už loni v listopadu v Číně, do Prahy se tvůrci přesunuli nejen proto, že je nádherným městem, ale i kvůli profesionálnímu filmařskému zázemí, které nabízí. Natáčeli i v Českém Krumlově a Písku.

Loni na podzim v Praze, Plzni, Liberci a Terezíně vznikala osmidílná česko-čínská koprodukce Poslední vízum. Děj vychází ze skutečného životního příběhu velvyslance Cho Feng-šana. Až do své smrti v roce 1997 nikomu neprozradil, že když v letech 1938-1940 pracoval jako čínský konzul na velvyslanectví ve Vídni, zachránil tisíce Židů před koncentračními tábory tím, že jim vydával víza a pomáhal s vycestováním z Evropy. Z desítek českých herců měli největší role Jan Révai a Kateřina Sokolová.

Čínský list Jing Daily už loni v létě napsal, že Praha získává oblibu značně utrácejících čínských turistů právě díky filmu. Konkrétně šlo o romantický snímek "Jen my víme, kde", který se jako vůbec první čínský film odehrává v Praze. Jak deník uvedl, diváci po jeho zhlédnutí básní o pražských uličkách dlážděných kočičími hlavami, kde se natáčel.

Propagace města prostřednictvím filmového plátna není novinkou. Zájem o Česko mezi korejskými turisty vzrostl například díky televiznímu seriálu Milenci z Prahy, který se částečně natáčel v české metropoli v roce 2005. Popularity filmů úspěšně využívají města jako například Paříž či Londýn, kde vznikly úspěšné romantické komedie Půlnoc v Paříži či Notting Hill.

Filmaři pro zasazení svého příběhu zvažovali více měst, Praha nakonec obstála i v konkurenci Paříže. "V Praze jsme našli naprosto všechno, co jsme hledali. Nejen architekturu a lokace, ale i velmi kulturní prostředí a úžasně organizovanou filmovou infrastrukturu. Filmování pro nás dopadlo skvěle," poznamenal producent filmu "Jen my víme, kde" Ťiao Aj-min.

V rozhodování producentů sehrály důležitou roli také filmové pobídky, které umožňují filmařům získat zpět pětinu nákladů utracených v ČR. Na realizaci filmu se podíleli také tuzemští tvůrci - architekt Milan Býček či kostýmní výtvarnice Katarína Hollá. Náklady na natáčení v Praze činily 50 milionů korun, více než stočlenný štáb byl tvořen z 60 procent Čechy a ze 40 procent Číňany.

Sledujte nás na facebookovej stránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: