Zomrel režisér Posledného tanga v Paríži či Malého Budhu

Zomrel režisér Posledného tanga v Paríži či Malého Budhu Foto z filmu

Vo veku 77 rokov zomrel dnes v Ríme po dlhej chorobe taliansky režisér a scenárista Bernardo Bertolucci. Informujú o tom talianske médiá.

 

Režisér filmov Posledné tango v Paríži, Konformista, Posledný cisár, Zvodná krása, Dvadsiate storočie, Malý Budha podľa talianskych médií zomrel na rakovinu. Posledných viac ako desať rokov strávil na kolieskovom kresle.

Bertolucci získal mnoho ocenení, vrátane Zlatého leva z Benátok za celoživotnú tvorbu, čestnú Zlaté palmu z Cannes a niekoľkých Oscarov za veľkofilm Posledný cisár (1987).

Rodák zo severotalianskej Parmy Bertolucci spôsobil aj jeden z najväčších škandálov v dejinách kinematografie, a to v roku 1972 svojím filmom Posledné tango v Paríži, za ktorý bol v Taliansku odsúdený na podmienečný trest väzenia a stratu občianskych práv na päť rokov. Príbeh staršieho Američana, ktorý hľadá útechu v anonymnom sexe s mladou Francúzskou, bol niektorými označený za perverznú pornografiu, podľa iných zmenil kinematografiu. Hlavné úlohy v tomto kontroverznom filme stvárnili Marlon Brando a Maria Schneiderová.

Za svoju kariéru trvajúcu viac ako pol storočia vytvoril dve desiatky filmov, začínal v 60. rokoch ako režisér a scenárista novej vlny. Veľký medzinárodný ohlas mu vyniesli jeho "východné veľkofilmy" - sága o poslednom čínskom cisárovi z roku 1987, ocenený deviatimi Oscarmi, či epos o strete dvoch rozdielnych svetov - tibetského budhizmu a modernej americkej kultúry Malý Budha z roku 1993.

Bertolucciho filmy majú niekoľko spoločných prvkov - napríklad obsahujú takmer psychoanalytickú analýzu postáv, v mnohých z nich sa objavujú viac či menej odvážne erotické scény, príbehy sa často dejú na pozadí skutočných politických udalostí.