HBO natáča špionážny seriál z éry Československa, hlavnú postavu hrá Táňa Pauhofová

HBO natáča špionážny seriál z éry Československa, hlavnú postavu hrá Táňa Pauhofová Ilust. foto HBO

Na priestory britského ministerstva zahraničia v Londýne koncom 80. rokov sa na pár dní premenili niekdajšie Federálne zhromaždenie v Prahe. V budove Karla Pragera natáča produkcia spoločnosti HBO Europe špionážnu sériu Bez vedomia odohrávajúcu sa tesne pred pádom totalitného režimu v Československu.

 

Hlavnú úlohu huslistky Márie z disidentskej rodiny hrá Táňa Pauhofová. "Jedinú postavu, ktorú som kedy chcela natočiť, bol James Bond. Len som sa narodila do iného pohlavia, takže mi neostáva nič iné, než si to ďalej len predstavovať," povedala herečka novinárom pri natáčaní.

Vyrastala na bondovkách a podobnú literatúru má rada. Či však má niečo aj jej postava spoločné so špionážou, okolo ktorej sa dráma točí, novinárom neprezradila. Séria Bez vedomia, korú točí režisér Ivan Zachariáš, sa podľa nej bondovkám nepodobá, špionážny žáner je v nej uchopený inak.

Na dej platí prísne embargo a aj na obsadenie ďalších postáv. Produkcia prezradila britskú herečku Hattie Morahanovú a česko-kanadského herca Davida Nykla. Hrajú zamestnancov britského veľvyslanectva v Prahe.

Foto: HBO

 

Séria rozpráva o žene, ktorá sa s manželom po 12 rokoch londýnskeho exilu vracia do Prahy. Návšteva sa čoskoro zmení na drámu. Maria skončí v nemocnici, a keď sa preberie z bezvedomia, jej manžel je preč a nikto nevie, kam zmizol. "Je to príbeh mladej ženy, ktorej svet, ktorý pozná, a istoty, ktoré má, sa začínajú radikálne rozpadávať. Ako má s takou situáciou naložiť a ako v tom nestratiť sama seba - to je hlavná linka príbehu," hovorí herečka. Určujúca pre charakter postavy je podľa nej absolútna sila vôle a nepodliehanie okolnostiam. Aj keď všetko nasvedčuje tomu, že by sa človek mal vzdať, tak prevládne túžba poznať pravdu a zorientovať sa v tom aj za cenu, že to bude enormne bolieť a môže to mať devastujúce následky, opísala svoju úlohu.

Bez vedomia je televíznym scenáristickým debutom Ondřeja Gabriela. "HBO na tomto námete asi zaujal medzinárodný aspekt a to, že sa týka emigrantov, ktorí sa vracajú domov ešte pred pádom železnej opony," domnieva sa. "Dôležitý je práve ten čas, tá atmosféra prichádzajúcej zmeny. O ktorej ale nikto nevie, kedy príde a akú podobu bude mať. Niekto sa na ňu teší, niekto sa jej bojí, niekto na nej aktívne pracuje. Presný výsledok ale nepozná nikto," popísal scenárista svoj príbeh.

Posledným zatiaľ ohláseným menom v sérii je David Nykl, ktorého diváci môžu poznať zo seriálu Hviezdna brána. V jeho životnom príbehu možno vidieť isté paralely s námetom filmu, lebo jeho rodičia s ním emigrovali po augustovej okupácii. "Prišli sme do Kanady niekoľko dní potom, čo sa upálil Jan Palach, mal som dva roky," povedal novinárom Nykl plynulou češtinou, ktorú sa naučil od rodičov. Jeho bilingvizmus je tiež podľa Gabriela jedným z dôvodov, prečo bol do filmu obsadený.

"V roku 1989 som bol na univerzite, tu bola revolúcia. Videl som to v televízii a hovoril som si, že tam sú moje korene a prvýkrát som prišiel do Českej republiky. Pripadal som si ako mimozemšťan, všetko bolo česky, do tej doby bola pre mňa čeština rečou, ktorou sa hovorí doma v kuchyni, "spomína. V 90. rokoch založil v Prahe anglicky hovoriace divadlo Misery Loves Company. Posledných 20 rokov žije opäť v Kanade.

"Je to pre mňa veľmi osobné, odohráva sa to, čo sa v roku 1989 odohrávalo u mňa. Objavil som svoju vlasť, cítil som nádej, ktorá tu vtedy vypukla," hovorí k svojej práci na novinke HBO.