Zomrela herečka Anderssonová známa z Bergmanových filmov (VIDEO)

Zomrela herečka Anderssonová známa z Bergmanových filmov (VIDEO) Foto z filmu Persona

Vo veku 83 rokov zomrela švédska herečka Bibi Anderssonová, ktorá sa preslávila vďaka rolám vo filmoch známeho švédskeho režiséra Ingmara Bergmana.

 

O úmrtí Anderssonová informovala jej dcéra Jenny Gredeová Dahlstrandová, napísala agentúra AFP.

"V každom z nás, kto mal to šťastie jej byť na blízku, po nej zostalo obrovské prázdne miesto," uviedla Dahlstrandová k úmrtiu matky.

Jan Holmberg, šéf Nadácie Ingmara Bergmana, nazval Anderssonovú veľkou herečkou, ktorá aj z jednoduchých postáv dokázala vytvoriť niečo oveľa väčšieho. Bergman často označoval herca, s ktorými spolupracoval, za svojich. Na to Anderssonová odpovedala, že ona je svoja, poznamenala AFP. "A to bolo presne to, čím bola," dodal Holmberg.

S charizmatickým Bergmanom, s ktorým neskôr prežila milostný vzťah, sa prvýkrát stretla, keď mala 17 rokov, pri práci na televíznej reklame. Filmovanie s ním bolo náročné, ale mnohé herečky, tak ako Anderssonová, pod jeho vedením dozreli a boli schopné podať majstrovské výkony.

S Bergmanom natočila 13 filmov, zažiarila v snímke Lesné jahody, v dráme Než sa rozvidnie či vo filme Persona. Mnoho rolí stvárnila aj vo filmoch ďalších švédskych, európskych a hollywoodskych tvorcov.