Zuzana Piussi: Ako dôverníčka som v súdnej sieni počúvala obvinenia a svedectvá Petra Tótha (VIDEO)

Zuzana Piussi: Ako dôverníčka som v súdnej sieni počúvala obvinenia a svedectvá Petra Tótha (VIDEO) Reprofoto Ukradnutý štát

"Názov nového filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný,“ hovorí Zuzana Piussi o svojom filme, ktorý sa pripravuje do kín.


Filmárka Zuzana Piussi pred pár dňami vzbudila pozornosť. Počas procesu s Mariánom Kočnerom, keď bola pred výsluchom Petra Tótha vylúčená verejnosť, sa filmárka ponúkla, že bude dôverníčkou Kočnera. „Dôverník v trestnoprávnom spore znamená ostať na pojednávaní a vypočuť si výpoveď svedka. Čudujem sa všetkým, že som bola jediná, ktorá sa prihlásila. Robím film dva roky a zaujíma ma pravda, skladám si ju, nemám možnosť nahliadnuť do súdnych spisov. Ani mi nikto neukazuje výpovede svedkov,“ vysvetlila Piussi svoje rozhodnutie v diskusii na facebooku.

Karikatúra k obsahu filmu

Piussi v týchto dňoch dokončuje celovečerný dokument Ukradnutý štát. Film reaguje na systém, v ktorom na Slovensku žijeme.

„Žil v takej predstave, že keď (niekto) zabije jedného novinára, tak sa tí ostatní zľaknú. A keď zabije druhého, tak prestanú úplne písať. … On si vlastne vyberal obeť,“ hovorí o Kočnerovi vo filme novinárka Monika Tódová.

Kto je Alena Zsuzsová? "Alena Zsuzsová je bývalá štetka, ktorá zmotala a má na videu nahratého nejedného politika. Jak… jak sa to povie slušne... jak si tam h..nia, no proste ona ich zmotala," hovorí v rozhovore s Piussi v upútavke (dole) nemenovaný respondent.

"Povedzte mi, kto s kým...čo robí, kto ako pije, kto fetuje, kto sa s kým stretáva… kto bije ženu. Príďte, uverejníme to. Bude to veľká zábava,“ cituje filmárka Kočnera na tlačovke, po ktorej spustil kanál Na pranieri, kde sa snažil kompromitovať nepohodlných novinárov.

Odporúčame aj: Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

„Ako dôverníčka som mohla zostať dva dni v súdnej sieni a počúvala som obvinenia a svedectvá Petra Tótha, o ktorých musím mlčať. Behom dvoch rokov nakrúcania sme rozmýšľali, či názov filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný. Tieto dva dni ma bohužiaľ definitívne vyliečili z pochybností,“ povedala Piussi.

 

Prví diváci na Slovensku uvidia film na distribučnej predpremiére pri otvorení festivalu Jeden svet 9. októbra 2019, hneď od druhého dňa snímka vstúpi do simultánnej distribúcie po celom Slovensku, v českých kinách bude nasadený od 7. novembra 2019.

Odporúčame aj: S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

O premietanie filmu zatiaľ prejavilo záujem približne 60 z takmer celého Slovenska. Súčasťou distribučnej šnúry bude aj séria diskusií. S divákmi budú debatovať napríklad novinári Adam Valček, Zuzana Petkova, bloger Radovan Bránik, politologička Soňa Szomolányi, autorka filmu.

„Film rozplieta nebezpečné prepojenia médií, súčasných aj bývalých spravodajských dôstojníkov bezpečnostných služieb a záujmových skupín, ukazuje, ako sa vytvárajú mediálne kauzy, ako sa zbierajú kompromitujúce materiály či ako sa s nimi obchoduje; nezatvára oči pred rolou konkrétnych novinárov zapletených v týchto hrách. A tak zatiaľ čo režisérka Zuza Piussi nabúrava vierohodnosť niektorých médií, sama poctivým žurnalistickým prístupom hľadania a analyzovania informácií vracia vierohodnosť týmto základným novinárskym postupom. Nenápadne tak ukazuje, že analýzu súčasnosti môžu dnes dôslednejšie robiť filmoví dokumentaristi či novinári zo serverov naviazaných na medzinárodné investigatívne siete ako tí z veľkých redakcií. Tlak na predaj reklamy, efektivitu a čítanosť ich médií stojí častokrát nad záujmami celej spoločnosti,“ napísal riaditeľ filmového festivalu v Jihlave Marek Hovorka k výberu filmu do tohtoročného programu.