Film Kolektív získal Európsku filmovú cenu publika za rok 2021 (VIDEO)

Film Kolektív získal Európsku filmovú cenu publika za rok 2021 (VIDEO) Foto z filmu Colectiv

„Po období, ktorým sme práve prešli, rastie v ľuďoch potreba znovu sa stretávať, a to nielen v priestoroch určených na debatu, ale aj na miestach, ako sú kiná,“ vyhlásil predseda Parlamentu David Sassoli pred odovzdaním ceny. „Kultúra a kiná nie sú len vyjadrením našej kreativity a hospodárskej vitality, ale zdôrazňujú aj pluralizmus a životaschopnosť našej demokracie.“

Kolektív (pôvodný názov Colectiv) od rumunského režiséra Alexandera Nanaua je strhujúci dokument pomenovaný po nočnom klube v Bukurešti, kde tragický požiar v roku 2015 pripravil o život 27 mladých ľudí a 180 ľudí zranil. Film sleduje tím novinárov, ktorí vyšetrujú, prečo 37 obetí popálenín zomrelo v nemocniciach, hoci ich popáleniny neboli život ohrozujúce. Odkrývajú desivé rodinkárstvo a korupciu, ktoré stoja za úmrtiami, ale zároveň ukazujú, že odvážni a odhodlaní ľudia môžu skorumpovaný systémy zvrátiť.

Film bol tento rok nominovaný na Oscara v kategóriách Najlepší zahraničný film a Najlepší dokumentárny film.

Režisér a producent Alexander Nanau počas preberania ceny vzdal poctu obetiam tragédie a ich rodinám, ktorí sa stále nedovolali spravodlivosti, ako aj nezávislým novinárom, ktorí pomohli odhaliť korupciu na najvyšších miestach. „Chceme bojovať proti korupcii v Európe a chceme slobodnú tlač,“ vyhlásil. „Spoločnosti sa neposúvajú dopredu, pokiaľ nemáme kultúru, vzdelávanie a slobodnú tlač. Je vašou povinnosťou podporovať našich občanov a regulovať výdavky na kultúru a vzdelávanie a chrániť žurnalistiku,“ povedal poslancom.

Na cenu boli nominované aj ďalšie dva filmy - Chľast od dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga a Corpus Christi od poľského režiséra Jana Komasu.
Prečítajte si si viac o všetkých troch nominovaných filmoch.

Konečné poradie filmov bolo určené kombináciou priemerného hodnotenia hlasovania verejnosti a poslancov (hlasy oboch skupín mali pri konečnom rozhodnutí váhu 50%). Filmy boli premietané zdarma na jar počas Filmových dní LUX a Týždňa európskeho publika vo všetkých krajinách. Premietanie prebehlo väčšinou online kvôli protipandemickým opatreniam. Diváci mohli filmy hodnotiť do 23. mája, poslanci mali čas do 8. júna.