Rusko už otvorene hovorí, že má vojenské jednotky pre "informačné operácie"

Rusko už otvorene hovorí, že má vojenské jednotky pre "informačné operácie" Reprofoto: youtube/CNN

Ruská armáda zriadila jednotky pre "informačné operácie", ktoré majú chrániť ruské národné záujmy. V dolnej komore ruského parlamentu to dnes oznámil minister obrany Sergej Šojgu.

Nové útvary sú podľa neho omnoho účinnejšie, než všetky doterajšie prostriedky armádnej kontrapropagandy.

"Boli vytvorené vojenské jednotky informačných operácií, ktoré sú oveľa efektívnejšie a silnejšie ako čokoľvek, čo sme skôr v oblasti kontrapropagandy vytvorili," povedal poslancom Šojgu. "Propaganda musí byť múdra, odborná a účinná," povedal minister. Podľa šéfa branného výboru Štátnej dumy Vladimira Šamanova boli jednotky vytvorené "na ochranu záujmov národnej obrany a pre boj v informačnej sfére".

Podľa západných analytikov sa Rusko v oblasti kybernetickej propagandy angažuje už dlho, rovnako ako tajné služby a armády mnohých iných krajín. Podľa správ európskych a amerických špionážnych agentúr sa Rusko touto cestou pokúša destabilizovať západné spoločnosti a ovplyvňovať voľby. Moskva na to používa falošné správy a útoky hackerov. Rusko použitie týchto metód popiera.

Generál Petr Pavel, šéf Vojenského výboru NATO, minulý týždeň v Mníchove vyhlásil, že Európa musí od Ruska očakávať falošné správy, ktorých cieľom bude podkopať dôveru v Severoatlantickú alianciu. Ako príklad uviedol vymyslené správy o znásilnení litovského dievčatá nemeckými vojakmi. "Rusko neteší rozmiestňovanie jednotiek NATO v blízkosti svojich hraníc, takže pravdepodobne využije legálne cesty, ako je propaganda, aby ovplyvnilo verejnú mienku proti tomuto rozmiestňovaniu," uviedol Pavel.

Na poli propagandy sa okrem ruského ministerstva obrany chce angažovať aj ruská diplomacia. Hovorkyňa ministerstva zahraničia Marija Zacharovová dnes v Moskve novinárom povedala, že ministerskí úradníci sa pustili do projektu "odhaľovania vymyslených správ západných médií". Výsledky svojej práce budú publikovať na webe.

Za príklad zavádzajúcej správy označila hovorkyňa informáciu o tom, že stály ruský predstaviteľ v OSN Vitalij Čurkin, ktorý v pondelok náhle zomrel v New Yorku, podľahol srdcovému záchvatu. Západní novinári sa podľa Zacharovovej spreneverili pravde tým, že o príčine smrti informovali ešte pred vydaním oficiálne správy lekárov.