Vyšetruje sa falošná správa o znásilnení dievčaťa vojakmi NATO

Vyšetruje sa falošná správa o znásilnení dievčaťa vojakmi NATO Reprofoto film/The Girl on the Train

Litovská prokuratúra začala vyšetrovať lživú správu o znásilnení miestneho dievčaťa nemeckými vojakmi z jednotky Severoatlantickej aliancie, vyslanej do Pobaltia kvôli odstrašeniu Ruska.

"Je pravdepodobné, že šírenie falošnej správy malo zdiskreditovať prítomnosť síl NATO v Litve," uviedla hovorkyňa predsedu litovského parlamentu. Práve do kancelárie premiéra prišiel v utorok mail s touto informáciou. Písalo sa v ňom, že skupina nemecky hovoriacich mužov minulý týždeň obkľúčila a znásilnila pätnásťročnú dievčinu z detského domova pri kasárňach nemeckej jednotky v litovskom meste Jonava.

Policia zistila, že správa je klamlivá, a tak začalo vyšetrovanie kvôli šíreniu falošné správy. "Prvé zistenia naznačujú, že e-mail bol odoslaný z tretej krajiny, mimo Európskej únie," povedal agentúre Reuters prokurátor Darisu Vakavicius.

E-mailová adresa, z ktorej bola správa odoslaná, podľa hovorcu nemeckého ministerstva obrany už neexistuje. "Je fakt, že išlo o úmyselne falošnú informáciu," povedal.

Nemenovaný aliančný diplomat v nemeckej tlači uviedol, že sa na incident pozerá ako na pokus Ruska podlomiť misiu NATO a obrátiť verejnú mienku proti NATO.

Lživá správa namierená proti nemeckým vojakom "mohla pochádzať z Ruska, ale mohli v tom byť aj iní hráči v Litve," povedal spravodajskému serveru BNS litovský minister obrany. Vraj v pozadí môžu stať rovnakí ľudia, ktorí posielajú listy litovským poslancom, aby hlasovali proti ratifikácii litovsko-americkej zmluvy o postavení amerických vojakov v krajine.

„Terajšie výpady sú len začiatok. Objavia sa aj v budúcnosti. Spoliehame na solidaritu zo strany médií a novinárov," poznamenal minister, podľa ktorého sa užšia koordinácia pri odrážaní obdobných útokov dostala aj na program rokovania NATO. "Je potrebná koordinácia nielen medzi Vilniusom a Berlínom, ale aj medzi Vilniusom a NATO. Ak dôjde v budúcnosti k podobným prípadom, je nutné, aby o nich hneď všetci vedeli a mohli reagovať," povedal minister.

Vyšetrovanie prichádza uprostred obáv, že sa Rusko pokúša dezinformačnými kampaňami ovplyvniť verejnú mienku a voľby na Západe, uviedla agentúra Reuters. Moskva popiera, že by bola zapletená do hackerských útokov na západné vlády a inštitúcie.

Nemeckí vojaci predstavujú chrbticu aliančného práporu v Litve.