Tesco zmenilo názor v kauze predaja časopisu Zem a Vek

Tesco zmenilo názor v kauze predaja časopisu Zem a Vek Ilustr.foto: FB Tesco

Pred niekoľkými dňami Peter Hajdin a Jakub Goda rozprúdili diskusiu o tom, či majú obchodné reťazce ponúkať na svojich pultoch časopis, ktorí šíri rasizmus a konšpiračné bludy.


Po tlaku na sociálnych sieťach spoločnosť Billa sa rozhodla, že časopis už nebude predávať.

Svoj postoj zmenilo dnes Tesco. Zákazník Peter Hajdin 9. júna obchodný reťazec upozornil, že predávajú časopis, ktorý šíri konšpiračné teórie, antisemitské postoje a podobné vyslovene spoločensky škodlivé a nebezpečné myšlienky. „Považujem to za veľmi zlý signál a nedobrý príklad zo strany takého veľkého predajcu, ako je Váš reťazec. Ocením, keď sa rozhodnete podobné médiá stiahnuť z predaja.“

V prvej odpovedi Tesco nenaznačilo, že by plánovalo niečo v súvislosti s predajom Zem a Vek meniť:

S odstupom času, po kritike na sociálnych sieťach, Tesco reagovalo znovu a oznámilo, že si urobí audit. „V prípade, že by niektoré z periodík nespĺňali naše interné kritéria vrátane obsahu, akým by mohlo byť podnecovanie verejnosti k nenávisti, neznášanlivosti, či porušovaniu ľudských práv, vyradíme ho z našej ponuky,“ píše Tesco:

 

Jedine Kaufland si pletie výber časopisov, ktoré nešíria nezmysly a a rasizmus, s cenzúrou: "Spoločnosť Kaufland nepodporuje cenzúru tlače a ani obmedzenia slobody prejavu, preto momentálne nemá v pláne stiahnuť uvedené periodikum z predaja," napísala pre Omediach.com hovorkyňa Kauflandu.

Aktualizácia o nové stanovisko Billa:

"Spoločnosť BILLA, s.r.o., je súkromný podnikateľský subjekt podnikajúci v krajine s trhovým hospodárstvom a vystupuje zásadne apoliticky. Na základe svojho obchodného rozhodnutia sa spoločnosť rozhodla vyradiť z ponuky časopis Zem a Vek. Pravidelne obmieňame sortiment na našich pultoch, rozširujeme sortiment časopisov o nové tituly a dovtedy predávané časopisy vyraďujeme z ponuky. Denne sa to týka aj ďalšieho tovaru, ktorý vyraďujeme z ponuky a je nahradený novým tovarom podľa preferencií našich zákazníkov. Dôrazne odmietame, že ide o cenzúru, nakoľko týmto krokom neobmedzujeme ani nezakazujeme vydávanie daného titulu."