EK žiada internetové platformy o účinnejší boj s dezinformáciami

EK žiada internetové platformy o účinnejší boj s dezinformáciami Foto: Google

Európska komisia (EK) dnes vyzvala internetové spoločnosti Google, Facebook a Twitter, aby účinnejšie bojovali proti šíreniu dezinformácií na sociálnych sieťach a všeobecne na internete.

 Komisia v tejto súvislosti pripomenula, že volebná kampaň pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP) naplno vypukne už v marci.

Štáty EÚ sa - rovnako ako USA - v posledných rokoch pred rôznymi voľbami opakovane stávali cieľom dezinformačných kampaní, ktoré majú podľa odborníkov mnohokrát pôvod v Ruskej federácii.

"Je potrebné, aby sme videli väčší pokrok v plnení toho, čo ohľadom boja s dezinformáciami platformy sľúbili," uviedli dnes v spoločnom vyhlásení podpredseda komisie pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip, komisárka pre spravodlivosť Věra Jourová, komisár pre bezpečnostnú úniu Julian King a komisárka pre digitálne hospodárstvo a spoločnosť Marija Gabrielová.

Ich spoločné vystúpenie je reakciou na materiály, ktoré predložili tri veľké internetové firmy v januári na základe kódexu týkajúceho sa boja s dezinformáciami, ku ktorému vlani v októbri dobrovoľne pristúpili. Zaviazali sa napríklad, že zaručia transparentnosť politickej reklamy a že zakročia proti falošným a automatizovaným účtom.

Podľa komisie však teraz predložené správy o ich postupe nie sú dostatočne podrobné a neumožňujú skutočne zistiť, či firmy voči šíreniu nepravdivých a dezinformačných správ účinne zasahujú naprieč všetkými členskými štátmi únie.
V stredu sa k téme boja s dezinformáciami pred eurovoľbami Jourová už druhýkrát stretla so zástupcami úradov členských krajín zodpovedných za voľby.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.