Adela Vinczeová zmenila názor, už neobhajuje Zem a Vek (VIDEO)

Adela Vinczeová zmenila názor, už neobhajuje Zem a Vek (VIDEO) Foto: FB Trochu inak

Pred 4 rokmi Adela Vinczeová (vtedy ešte ako Banášová) podporila konšpiračný Zem a Vek, keď sa pridala k osobnostiam, ktoré svojou tvárou na zadnej obálke podporili existenciu tohto časopisu.

 "Keď som bola na titulke .týždňa, môžem byť aj na zadnej strane Zem a Vek. Myslím si, že by sme nemali veci démonizovať, mali by sme sa skôr naučiť veci chápať a prijímať iné názory. To, že s niečim nerezonujem, nesúhlasím, neznamená, že to tým pádom celé odsudzujem," povedala vtedy Vinczeová pre Omediach.com.

"Myslím si, že keby bolo niečo na ich existencii nelegitímne, tak už neexistuje. Myslím si, že fungujeme v právnom štáte... Nemyslím si, že vyvoláva nenávisť, to by sme mohli hovoriť aj o mainstreamových médiách, ale tie sú legitimizované a môžu písať, čo chcú," dodala vtedy.

Časopis Zem a Vek roky šíri hoaxy, účelové klamstvá, antisemitizmus a proruské dezinformácie. Vykráda iné médiá a šíri nebezpečné medicínskych nezmysly, ktoré vážne ohrozujú zdravie ľudí. Šéfredaktora Zem a Vek Tibora Rostasa stíhajú za článok Klin Židov medzi Slovanmi. Rostas v ňom cituje protižidovské výroky viacerých slovenských dejateľov, ktoré dopĺňa o vlastné konštrukcie, že Židia sú dodnes prekážkou rozkvetu Slovanov. V antisemitskom duchu písal Zem a Vek aj o prezidentskej kandidátke Zuzane Čaputovej, ktorej upravil nos a celú tvár ako na antisemitských karikatúrach.

Podrobnosti: Zem a Vek upravil nos Čaputovej ako na antisemitských karikatúrach

Ako sa dnes pozerá Vinczeová na to, že v minulosti propagovala Zem a Vek?
„Určite som pochybila v tom, že som nemala úplne prelúskaný daný časopis a nevedela som presne, čo píše, pretože som zachytila skôr články, ktoré sa týkali ochrany prírody a nejakých alternatívnych spôsobov liečby,“ reagovala Vinczeová na otázku v rozhovore pre Stratégie. Zem a Vek však priamo neodsúdila, označila ho za "asi viac než kontroverzný" a cíti sa byť dotknutá tým, že je za podporu Zem a Vek kritizovaná: „Samozrejme, že politicky ladení ľudia si všimnú najmä politiku a z toho vznikla najväčšia kontroverzia, ktorá sa so mnou doteraz ťahá. Tým reakciám, samozrejme, úplne rozumiem. Nič sa však nedeje náhodou a nemôžem sa ľuďom čudovať. Pre mnohých je to aj palica, ktorú si našli, aby psa bili, pretože túto jednu vec berú do úvahy pomaly ako jedinú, ktorú som v živote spravila, a všetko ostatné zrazu neexistuje. No aj to je asi prirodzená súčasť toho všetkého,“ dodala moderátorka.

Banášová má k obsahu, aký šíri Zem a Vek, blízko - hlavne v podobe šírenia rôznych pochybných alternatívnych metód. V svojej diskusnej talkšou zviditeľnila človeka, ktorí tvrdí, že roky nič neje, alebo propaguje na Slovensku ezoteričku Brandon Bays, ktorá tvrdí, že nevyliečiteľné choroby neexistujú, či do relácie v RTVS prišla s tzv. Informovanou fľašou, ktorá prenáša myšlienky.

 

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.