Litva zablokovala ruský Sputnik, predtým vyhostila šéfredaktora

Litva zablokovala ruský Sputnik, predtým vyhostila šéfredaktora Reprofoto Sputnik

Litovská Rada pre vysielanie a retransmisiu zablokovala vysielanie miestnej redakcie ruského propagandistického webu Sputnik.

Dôvodom je porušovanie autorských práv, pretože Sputnik zverejnil stovky materiálov litevskej verejnoprávnej televízie. Informáciu priniesla ČT24.

Litevská rada tak urobila pár týždňov po tom, ako úrady vyhostili šéfredaktora miestnej pobočky Sputnika, ktorého označili za nežiaducu osobu a zakázali mu vstup na územie štátu po dobu piatich rokov.

Šéfredaktor Marat Kasem, ktorý má lotyšské občianstvo, bol koncom mája eskortovaný do Rigy. Kasem bol podľa BNS zadržaný na Vilniuskom letisku po prílete z Moskvy. Podľa hovorcu litovskej pohraničnej služby Gerdiusa Mišutisa bol vyhostený preto, že sa jeho meno nachádza v zozname nežiaducich osôb.

Odporúčame aj: RT a Sputnik nepustili na konferenciu o slobode médií

V správe litovskej rozviedky z roku 2018 sa uvádza, že litovská redakcia Sputnika je nástrojom Moskvy pre šírenie proruskej propagandy. Portál sa snaží presadzovať vplyv Ruska na litovský informačný priestor, podnecovať protizápadné nálady a formovať verejnú mienku v prospech ruskej politiky, citovala zo správy agentúra Interfax.

Podobný názor nedávno na seminári v Prahe prezentoval aj riaditeľ českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michal Koudelka. Upozornil na aktivity mediálnych organizácií Russia Today a Sputnik, ktoré "šíria v zahraničí ruskú propagandu a dezinformačnej kampane".

Naopak na Slovensku, v čase keď bol šéfom TASR súčasný riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, TASR s agentúrou Sputnik dlhodobo spolupracovala, ba dokonca Rezník plánoval so Sputnikom podpísať užšiu spoluprácu a ruskú propagandistickú agentúru obhajoval.

Na Slovensku a Česku je dostupná česká mutácia webu Sputnik.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.