EU schválila sankcie voči prokremeľským médiám a stopla v celej EU Russia Today a Sputnik

EU schválila sankcie voči prokremeľským médiám a stopla v celej EU Russia Today a Sputnik Reprofoto RT

Európska únia prijala sankcie voči prokremeľským médiám, ktoré šíria dezinformácie a manipulujú s informáciami. V nadväznosti na nedeľňajšie vyhlásenie predsedníčky Komisie Ursuly von der Leyenovej sa Rada Európskej únie rozhodla od dnešného dňa pozastaviť vysielanie štátom vlastnených dezinformačných médií Russia Today a Sputnik v celej EÚ.

 

„V tomto období vojny na slovách záleží. Sme svedkami masívnej propagandy a dezinformácií v súvislosti s týmto ohavným útokom na slobodnú a nezávislú krajinu. Nedovolíme tým, ktorí kroky Kremľa obhajujú, aby chrlili svoje toxické klamstvá na ospravedlnenie Putinovej vojny alebo rozsievali zárodky rozbrojov v našej Únii,“ povedala predsedníčka von der Leyenová.

„Kremeľ pri svojich útokoch na Ukrajinu ako operačný nástroj využíva systematickú manipuláciu s informáciami a dezinformácie. Ide aj o značnú a priamu hrozbu pre verejný poriadok a bezpečnosť Únie. Dnes podnikáme dôležitý krok proti Putinovej manipulačnej operácii a pozastavujeme vysielanie ruských štátom kontrolovaných médií v EÚ. Už skôr sme uvalili sankcie na vedenie televíznej siete RT vrátane jej šéfredaktorky Simonianovej a je len logické zamerať sa aj na činnosti, ktoré tieto organizácie vykonávajú v rámci našej Únie,“ povedal podpredseda Komisie Josep Borrell.

Russia Today a Sputnik zásadným spôsobom slúžia ako nástroj na šírenie a podporu agresie Ruska proti Ukrajine. Predstavuje to značnú a priamu hrozbu pre verejný poriadok a bezpečnosť EÚ. Obe médiá sú súčasťou koordinovaného úsilia o manipuláciu s informáciami vrátane šírenia dezinformácií, ako to od roku 2015 dokumentuje pracovná skupina Európskej služby pre vonkajšiu činnosť East StratCom, informuje v tlačovej správe Európska komisia.

Vzhľadom na vážnosť situácie a v reakcii na konanie Ruska, ktorým destabilizuje situáciu na Ukrajine, je potrebné a konzistentné so základnými právami a slobodami zaviesť ďalšie reštriktívne opatrenia a pozastaviť vysielaciu činnosť médií Russia Today a Sputnik v EÚ alebo zameranú na EÚ, dodáva.

Sankcie sa vzťahujú na všetky prostriedky prenosu a distribúcie, napríklad prostredníctvom káblovej televízie, satelitov, IPTV, platforiem, webových stránok a aplikácií. Všetky príslušné licencie, povolenia a distribučné dohody sú pozastavené. Tieto opatrenia sa týkajú všetkých členských štátov EÚ a sú okamžite priamo uplatniteľné.

 

Viacero regulačných orgánov v členských štátoch EÚ už prijalo opatrenia proti ruským štátom kontrolovaným vysielateľom a kanálom, ktoré sú zapojené do prepojeného systému dezinformácií a manipulácie s informáciami (napr. v Estónsku, Lotyšsku, Litve, Poľsku), pričom Nemecko zakázalo vysielanie Russia Today v nemeckom jazyku z dôvodu chýbajúcej licencie.