Novinárka vysvetľuje, prečo dala facku redaktorovi Sputnika a čo vo zverejnenom videu chýba (VIDEO)

Novinárka vysvetľuje, prečo dala facku redaktorovi Sputnika a čo vo zverejnenom videu chýba (VIDEO) Reprofoto youtube Raptor TV

Na konferencii Media 2019 v Prahe došlo k incidentu medzi redaktorkou Petrou Procházkovou a fotografom českého Deníka N na jednej strane a redaktorom proruskej dezinformačnej agentúry Sputnik Vladimírom Frantom.

Podľa videa z incidentu, ktorého zostrihanú * časť zverejnila TV Raptor, vidieť, že počas prestávky redaktor Sputnika natáčal fotografa Deníka N, ktorý na to reagoval tak, že ho začal tiež snímať - fotiť.

Procházková následne prišla k incidentu a redaktorovi Sputnika povedala: "Toto je to prasa novinárske, to som fakt nezažila. Také klamstvá, ktoré vy vypúšťate, čo si to vy dovoľujete, že sa nehanbíte." Aj keď dohovorila, redaktor Sputnika stál pri nej a stále si ju natáčal tak, že svoj telefón držal blízko jej tváre. Procházková mu telefón z rúk vyrazila a dala facku. Frantu to nevytočilo, vzal si vyrazený telefón a pritom sa usmieval. Následne Procházková vysvetľovala, že dotyčný redaktor o nej publikoval lživý článok.

Ako v skutočnosti prebehol rozhovor, nie je úplne jasné, pretože na videu z Rapstor TV vidieť, že nevidieť na ňom, ako sa incident začal.

*Aktualizácia 28.11.: Redakcia TV Reptor nesúhlasí s tvrdením, že video bolo zostrihané. "Video, ktoré zdieľate z nášho youtube kanála, je originálne a pôvodné a nebolo doň zasahované. Zachytáva celé rokovanie
tak, ako bolo v časovej súslednosti. Celá situácia sa odohrala v predsálí konferenčnej sály. Samozrejme a logicky nezachytáva to, čo sa stalo predošlý deň a ani nasledujúci.
"

Pozn. red.:Na videu, ktoré zverejnila TV Raptor, nevidieť, čo predchádzalo a spôsobilo správanie fotografa Deníka N a redaktora Sputnika. Redakcia priniesla len moment krátko pred tým, keď k fotografovi a redaktorovi Sputnika pristúpila Procházková a výsledné video je zverejnené s prestrihom (v cca 55 sec.), v ktorom je zopakovaný záber facky.

 

Procházková je často terčom lživých dezinformačných správ, ktoré produkuje prokremeľská agentúra Sputnik a ďalšie proruské weby. Pri spomínanej konferencii sa Sputnik na Procházkovú špeciálne zameral, dokonca ešte pred jej príchodom na konferenciu, keď napísal článok, že "Na Fóre Media 2019 v Prahe sa rieši sloboda a ľudské práva. Petra Procházková zatiaľ nedorazila."

Podľa stanoviska Deníka N celá akcia nesie znaky pripravenej provokácie zo strany zástupcu propagandistického servera Sputnik. „Jeho redaktor vydal o skúsenej novinárke Petre Procházkovej ohováračský článok a následne ju a nášho fotografa obťažoval natáčaním a fyzickým kontaktom priamo na akcii,“ píše Deník N. Procházková sa podľa vedenia redakcie nemala nechať vyprovokovať. „… hoci je jej reakcia ľudsky pochopiteľná. „Bez akýchkoľvek pochýb je však jasné, kto cielene klamal a manipuloval a kto na mieste nerešpektoval opakované žiadosti o ukončenie obťažovania,“ dodáva redakcia.

K incidentu sa vyjadrila aj agentúra Sputnik: "Domnievame sa, že akékoľvek rozpory sa majú riešiť cestou civilizovaného dialógu. Agresie a urážky nemajú nič spoločné ani so žurnalistikou ani s normami spoločenského správania," píše redakcia, ktorá pravidelne zdieľa proruské dezinformácie.

Petra Procházková po incidente zverejnila stanovisko, v ktorom upozornila na lživý a manipulatívny článok, ktorý o nej napísal dotyčný autor Sputnika pred incidentom s titulkom "Trapas na Media Fóre. Petra Procházková: Čeština je k ničomu, do ČR nikto nejazdí" (titulok bol následne upravený).

„Nič z toho (čo je v článku – pozn.red.) nie je pravda. K žiadnemu "trapasu" nedošlo, ani som nepovedala, že do ČR nikto nejazdí, aj zvyšok článku je celý prekrútený. Napriek tomu sa ihneď rozletel po ruských sociálnych sieťach. Písali mi znepokojení priatelia z Ruska i odinakiaľ. Lož vypustená do sveta je ťažký, prakticky nezničiteľný súper,“ napísala Procházková, ktorá sa ešte na konferencii dožadovala o možnosť vyvrátiť spomínané lži. „Na akcii, ktorá sa mala venovať boju proti fake news a dezinformáciám, nebol nikto ochotný riešiť konkrétne prípad manipulácie s faktami spáchané na mojej osobe.“

Video bolo podľa zostrihané a nebol v ňom zachytený celý incident. Napríklad, že sa opakovane pýtala autora článku Vladimíra Frantu, prečo v článku klamal. "Pýtala som sa ho, či som bola pozvaná, aby ma mohli zdiskreditovať. Smial sa a klamal mi do očí. Vraj si bude písať, čo sa mu zapáči. Od toho je sloboda, povedal mi. Raptor TV následne pustila do obehu video, ktorým sa ma pokúša kompromitovať,“ napísala Procházková a upozornila aj, že video eukazuje celú situáciu. "Chýba v ňom, že Vladimír Franta opakovane provokoval môjho kolegu, fotografa Ľudovíta Hradilka, a potom na neho i fyzicky dorážal. V tú chvíľu som vyšla ja a znovu sa snažila zistiť, čo svojou aktivitou sleduje. Na videu teda nie je zaznamenaný predchádzajúci kontext, ako sa situácia postupne vyhrocovala," povedala Procházková. "Som presvedčená odporkyňa akéhokoľvek násilia. Nie som na to, čo sa v piatok stalo, hrdá, ale nie som to ja, kto by sa mal hanbiť,“ dodala.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť.