Ako bezpečne používať sociálne siete a nenaletieť špekulantom?

Ako bezpečne používať sociálne siete a nenaletieť špekulantom? Foto: 365.bank

Internet a sociálne siete dokážu byť veľkými pomocníkmi, ale tiež sa tu môžeme stretnúť aj s rôznymi nástrahami. V nasledujúcich riadkoch sa preto dočítate viacero rád, ako si chrániť osobné informácie, zvýšiť bezpečnosť v online svete či nepodľahnúť lákavým ponukám a súťažiam na sociálnych sieťach.

V offline aj v online svete platí, že si treba dávať pozor na svoje údaje a nebyť ľahkovážny. Rovnako, ako nenecháme svoje doklady len tak niekde bez dozoru, tak isto zodpovedne by sme mali pristupovať k informáciám o sebe na internete alebo na sociálnych sieťach. V nasledujúcich bodoch zhrnieme z pohľadu bezpečnosti tie najzásadnejšie pravidlá ochrany v prostredí sociálnych sietí.

365.bank radí desatoro ochrany v rámci sociálnych sietí

  1. K prístupu do sociálnych sietí používajte len vlastné zariadenia (mobilné telefóny, tablety, notebooky, počítače atď.).
  2. Vždy si vytvárajte silné heslá a pravidelne ich meňte.
  3. Nepoužívajte rovnaké mená a heslá v rôznych internetových službách. Používajte iné heslo na Facebooku ako v internet bankingu.
  4. Na web pristupujte len cez chránené rozhranie https://. HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je protokol umožňujúci zabezpečenú komunikáciu v počítačovej sieti.
  5. Skontrolujte si bezpečnostné nastavenia sociálnej siete. Vaše fotky a statusy by mal vidieť len ten, komu sú určené, to znamená, že nie sú verejné = dostupné komukoľvek. Obzvlášť buďte opatrní pri fotkách detí.
  6. Neotvárajte prílohy v správach od neznámych ľudí. Rovnako opatrní buďte, ak vám prídu podozrivé videá či odkazy.
  7. Nepridávajte si medzi priateľov vo svojom účte kohokoľvek, len aby ste ich mali čo najviac. Do skupiny priateľov by mali patriť len ľudia, ktorých poznáte. Ak dotyčného nepoznáte, overte si jeho dôveryhodnosť napríklad cez spoločného známeho.
  8. Pozor na Wi-fi! Nezabúdajte, že ak sa na ňu pripojíte, obsah, ktorý zverejňujete, môžu vidieť aj ostatné osoby pripojené na túto sieť. V čase, keď ste na Wi-Fi pripojení, preto nenakupujte, nekontrolujte svoje bankové účty a nepristupujte k dôverným dátam.
  9. Nezabúdajte, že antivírusový program chráni všetko, čo v počítači alebo v mobile máte (údaje, dokumenty a pod.). Majte ho vždy nainštalovaný a pravidelne ho aktualizujte.
  10. Na záver nezabudnite, že nezaheslovaný telefón je bránou k vašim dátam či peniazom. Majte ho preto vždy dostatočne zabezpečený heslom, znakom alebo biometriou.

Nedajte sa zlákať na lákavé výhry

Jedna vec je bezpečnosť v online svete a ďalšia je aj samotný obsah, ktorému sme na sociálnych sieťach vystavovaní. Či už sú to rôzne články, komentáre a pod. Nie všetko, čo tu nájdeme, je totiž pravdivé a práve sociálne siete bývajú zdrojom rôznych dezinformácií alebo hoaxov. Ich súčasťou sú aj rôzne pochybné súťaže. Spravidla v nich prehráva každý, kto sa zapojí.

Pred časom zarezonoval Slovenskom ďalší súťažný hoax. Vyvolal nemalý ošiaľ, veď kto by nechcel „zadarmo" vyhrať niečo „cenné“? Pochybnú súťaž vyhlásila facebooková stránka Zimná móda. Vyhrať v nej mohli záujemcovia sedačku v približnej hodnote viac ako 1 000 eur. Súťaž stačilo komentovať, zverejniť a dať ich stránke lajk. Tým, ktorí naleteli, sa následne ozvali cez Messenger a žiadali číslo platobnej karty. V priebehu pár hodín rozšírili tento hoax tisícky ľudí aj napriek tomu, že stránka už na prvý pohľad pôsobila nedôveryhodne. Vznikla len pár dní pred súťažou, nemala takmer žiadne statusy, neboli na nej uvedené hodnoverné kontaktné údaje.

Podobných prípadov, ako ľudia naleteli na rôzne lákavé súťaže, je mnoho. Cieľom takýchto stránok je získať v krátkom čase čo najviac fanúšikov a následne ich speňažiť, resp. predať novému majiteľovi. V horšom prípade ešte vytiahnu z ľudí, ktorí naleteli, aj peniaze. Okrem súťaže o sedačku ste možno zachytili aj súťaž o Audi, kde ste opäť mohli „vyhrať“ za like a komentár. Samozrejme, aj v tomto prípade išlo o hoax. Administrátor stránku následne predal novému majiteľovi.

Ako sa z týchto nepekných príkladov nekalej súťaže poučiť?

Vždy, keď uvidíte „lákavú ponuku“, zbystrite pozornosť. Nezapájajte sa do takýchto súťaží, nezverejňujte ich vo svojich profiloch. Ak ich bude publikovať niekto z vašich známych, v dobrom ho upozornite, že ide o hoax, a šírte osvetu. Chráňte všetky svoje citlivé údaje (údaje o kreditnej karte, osobné údaje z občianskeho preukazu, dôležité heslá k vstupu do bankových aplikácií, platobných brán a pod.) a NIKDY ich nikomu neposielajte, nedávajte. Je tu totiž veľký predpoklad, že o svoje peniaze prídete. Pozrite sa na hodnotenia, skúsenosti ostatných používateľov – Google vám pritom pomôže.

Čo dodať na záver. Všetko, čo sa zlatom blyští, zvyčajne riadnym malérom sviští. V online svete to platí niekoľkonásobne. Preto trochu pozmeníme staré známe „dôveruj, ale preveruj“ na „nedôveruj, pokiaľ si dôkladne nepreveril“. Oplatí sa to.