Facebook maže klamstvá a čierny biznis okolo koronavírusu

Facebook maže klamstvá a čierny biznis okolo koronavírusu Foto: WHO, reprofoto youtube

Na šírenie koronavírusu reaguje špeciálnymi opatreniami aj Facebook, pre WHO poskytol neobmedzenú reklamu.

„Zaviedli sme novú politiku na ochranu ľudí pred tými, ktorí sa snažia využiť túto núdzovú situáciu na finančný zisk. To znamená, že odteraz zakazujeme reklamy na produkty, ktoré odkazujú na koronavírus spôsobom, ktorý má za cieľ vytvoriť paniku alebo naznačovať, že ich výrobky zaručujú vyliečenie,“ píše spoločnosť Facebook v novinkách. Sociálna sieť odstráni reklamy na respirátori, ktoré naznačujú, že sú jediné, ktoré sú stále k dispozícii, alebo tvrdia, že zaručene len oni zabránia šíreniu vírusu.

"Sústreďujeme sa na to, aby sa každý dostal k dôveryhodným a presným informáciám," napísal šéf sociálnej siete Mark Zuckerberg.

„Ak vyhodnotíme informácie ako nepravdivé, obmedzíme ich šírenie na Facebooku a Instagrame a ľuďom ukážeme, kto za týmito informáciami stojí. Taktiež posielame upozornenia ľuďom, ktorí už zdieľali alebo sa pokúšajú zdieľať tento obsah, aby sme ich upozornili na fakt-chaking,“ píše sociálna sieť s tým, že zmeny uvidia užívatelia postupne.

Facebook zároveň začína odstraňovať obsah s nepravdivými tvrdeniami alebo konšpiračnými teóriami, ktoré boli označené poprednými svetovými zdravotníckymi organizáciami a miestnymi zdravotníckymi orgánmi za nepravdivé a ktoré by mohli poškodiť ľudí, ktorí im veria. „Zameriavame sa na tvrdenia, ktoré sú určené na odrádzanie od liečby alebo od prijímania vhodných opatrení. Patria sem tvrdenia týkajúce sa falošných liekov alebo metód prevencie - napríklad pitie bielidiel, ktoré liečia koronavírus - alebo tvrdenia, ktoré spôsobujú nejasnosti o dostupných zdravotných zdrojoch. Taktiež zablokujeme alebo obmedzíme hasthagy používané na šírenie dezinformácií na Instagrame a robíme proaktívne kontroly, aby sme našli a odstránili čo najviac tohto obsahu,“ píšu.

Poskytovanie užitočných informácií a reklamy WHO

Facebook sa na druhej strane rozhodol pomôcť Svetovej zdravotníckej organizácií (WHO) v šírení oficiálnych informácií o koronavíruse a opatreniach.

Facebook ľuďom, ktorí hľadajú informácie o nákaze, zobrazovať v hornej časti noviniek na Facebooku aj na Instagrame oficiálne informácie o nákaze.

Čiže ak dáte do vyhľadávača slovo "coronavirus", zobrazí sa vám odkaz, ktorý vás presmeruje na informácie SWO.

Facebook zároveň poskytol bezplatný reklamný priestor WHO a organizáciám, ktoré vedú vzdelávacie kampane. „V postihnutých regiónoch diskutujeme o spôsoboch poskytovania dodatočnej pomoci a podpore zdravotníckym orgánom.“

Vzhľadom na rozvojovú situáciu spolupracujeme s národnými ministerstvami zdravotníctva a organizáciami ako WHO, CDC a UNICEF, aby sme im pomohli dostať včas presné informácie o korunavíruse," napísal Zuckerberg.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.