Nahrávky o 1500 hliadkujúcich vojakoch, uzatvorení Bratislavy, brufene, sú hoaxy. Nešírte ich (VIDEO)

Nahrávky o 1500 hliadkujúcich vojakoch, uzatvorení Bratislavy, brufene, sú hoaxy. Nešírte ich (VIDEO) Reprofoto FB Peter Pellegrini

Po Slovensku sa posledné dni šíria dve nahrávky, ktoré vyzývajú ľudí, aby si nakúpili, lebo sa zavrú potraviny, uzavrie sa Bratislava, ktorú bude strážiť vojsko. Na jednej nahrávke je mužský hlas, na druhej nahrávke je ženský hlas.

Obe nahrávky sú hoaxy, ich obsah poprela polícia ale aj premiér Peter Pellegrini.
Nahrávky sa vo veľkom šíria na sociálnych sieťach, ľudia si ich stále vo veľkom preposielajú.

Aktuálne: Pribudli 12 nakazení. Spolu je ich 44, prinášame podrobnosti (VIDEO)

Jedna nahrávka začína slovami: „Práve som dostal info od jednej baby, ktorá sedí v krízovom štábe SR, a odporúča vám...“ Mužslý hlas radí, aby si ľudia urobili nákup aspoň na dva týždne dopredu, lebo pravdepodobne už tento týždeň budú zatvorené všetky nákupné centrá a obchody a že v Bratislave bude okolo 1500 hliadukujúcich vojakov a že pravdepodobne bude vyhlásené stanné právo. Nie je to pravda je to hoax.

Druhá nahrávka sa začína takto "Čauko, prosím ťa, informuj všetkých tvojich ľudí, že v prípade, keby dostanú nejaké jemné teploty, nech v žiadnom prípade neberú brufen...“ Ženský hlas ďalej hovorí, o tom, že podľa informácií z Univerzity vo Viedni z pitevných správ zosnulých z Talianska zistili, že vo veľa prípadoch sa našiel brufen a že kombinácia koronavírusu a brufenu zduplikuje komplikácie. Pozor, aj toto je hoax.

Odporúčame aj: Pozrite si 15 najčastejších mýtov, ktoré sa šíria v súvislosti s novým koronavírusom

„Kto pozná túto pani a kto pozná toho pána, prosíme, aby nám dal informáciu kto to je. Prosíme, aby si to ľudia prestali preposielať," povedal Peter Pellegrini.

"Neverte žiadnym zvukovým správam, ktoré sa tieto dni a týždne budú šíriť na internete alebo v mobilných aplikáciách... Ide o nezmysly, klamstvá a nechutné zneužívanie súčasnej situácie. V prípade trestného činu je najvyššia sadzba až 10 rokov väzenia. Spamätajú sa títo ľudia až vtedy, keď im doma zaklope polícia? Keď ich tvár budú fotografovať médiá počas ich eskorty na súd?" píše polícia.

Zaujíma vás zákulisie médií a nechcete naletieť na žiaden hoax, sledujte nás aj na Facebooku.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.