Boh zoslal koronavírus, aby zachránil belochov a likvidoval škodlivé druhy, napísal slovinský portál blízky premiérovi

Boh zoslal koronavírus, aby zachránil belochov a likvidoval škodlivé druhy, napísal slovinský portál blízky premiérovi Ilustr. foto WHO

Článok v časopise blízkom strane slovinského premiéra Janeza Janšu o koronavíruse, ktorý Boh zoslal na Zem, aby zachránil belochov, prerastá v Slovinsku do politického škandálu. Šéfredaktor čelí trestnému oznámeniu a opozícia vyzýva Jansových koaličných partnerov, aby sa od textu dištancovali, napísala agentúra Hina.

"Boh stvoril vírus, ktorý zachráni pokrokovejšiu bielu rasu od skazy, vírus, ktorým sa nakazia iba niektorí ľudia, rasy a jedinci s určitými vlastnosťami," napísal v pondelok týždenník Demokracija. "Jedná sa preto o cielenú likvidáciu, rovnako ako sa ľudia zbavujú škodlivých druhov, plesní a buriny."

Časopis Demokracija založila Jansova konzervatívna Slovinská demokratická strana (SDS), ktorá sama čelí kritike, že používa nenávistnú rétoriku proti politickým oponentom, novinárom, ale aj migrantom, ktorí sú napokon v uvedenom texte spomenutí ako jedna z "kategórií", ktorú "boží vírus" môže zničiť.

Článok bol zo stránok Demokracije stiahnutý potom, čo ho opozícia i verejnosť kritizovali ako rasistický a v rozpore so slovinskou ústavou. Vyzvali tiež štátne zastupiteľstvo, aby zodpovedajúcim spôsobom konalo. Autor textu čelí trestnému oznámeniu a rovnako tak šéfredaktor Demokracije Jože Biščak za to, že ho zverejnil.

Biščak, ktorého časť slovinských médií označuje za hlavnú "hlásnu trúbu" SDS aj premiéra osobne, sa obhajoval tým, že článok je "spoločensko-politickou satirou", ktorá bola uverejnená v rubrike určenej pre tento žáner a v tlačenej verzii mu bola vyhradená až šiesta strana.

Opozičné strany ľavice a liberálneho stredu vyzvali koaličných partnerov SDS vo vláde, aby sa proti článku verejne ohradili. Text podľa agentúry Hina označili za "úplne neprijateľný", "rasistický", "nekresťanský" či "fašistoidný" výlev, na ktorý je potrebné odpovedať politickou, ale aj súdnou cestou. Niektorí vyzvali k hlasovaniu o nedôvere vláde.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.