Polícia pátra po žene, ktorá nahrala hoax o skolabovaní dvoch lekárov po zaočkovaní (VIDEO)

Polícia pátra po žene, ktorá nahrala hoax o skolabovaní dvoch lekárov po zaočkovaní (VIDEO) Ilustr. foto UNB

Dotknutí lekári podali trestné oznámenie.

 V posledných dňoch sa na Facebooku šíril hoax v podobe textu o "skolabovaní" a "veľmi zlom stave" dvoch lekárov z ružinovskej nemocnice po ich zaočkovaní. Po tom, ako ho nemocnica dementovala, sa objavila aj audionahrávka, v ktorej neznáma žena hovorí o tom, ako lekári z Nemocnice Ružinov po podaní vakcíny skončili s anafylaktickým šokom na ARE.

"Opäť ďalšie klamstvo. V Univerzitnej nemocnici Bratislava neevidujeme ani jeden prípad anafylaktického šoku po podaní vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a nikto komu bola vakcína podaná neskončil na ARE," oznámila Univerzitná nemocnica v Bratislave. 

"Lekári, ktorí boli menovaní v hoaxe sa rozhodli podať trestné oznámenie," povedala hovorkyňa univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

Autorku hoaxu už hľadá polícia.

Polícia zverejnila nahrávku a pátra po žene, ktorá v audionahrávke šíri klamstvá a poplašné správy. „Žiadame širokú verejnosť, aby nám pomohla identifikovať autorku nahrávky. Akékoľvek cenné informácie posielajte výlučne formou súkromnej správy stránke.“

Podobná nahrávka sa šírila aj pred takmer rokom, keď pandémia začínala. V nej nejaká žena hovorila, že Bratislava bude hermeticky uzavretá. POlícia vtedy ženu vypátrala. 

Podrobnosti: Polícia pozná meno autorky poplašnej nahrávky. Čaká ju trest

Štátny ústav pre kontrolu liečiv doteraz eviduje 24 hlásení závažných vedľajších účinkov z vyše 100 tisíc očkovaných, z toho v jednom prípade sa jednalo o anafylaktickú reakciu. Iné hlásené závažné vedľajšie účinky sú napríklad: prekolapsový stav, zimnicia, triaška, zvýšený tlak, alergická reakcia.“Všetky tieto závažné vedľajšie účinky sú pravidelne medializované, otvorene o nich informujeme. Rovnako ako sme včera informovali o prípade úmrtia s možným súvisom s očkovaním,“ informuje ministerstvo zdravotníctva.

„Neexistuje dôvod, prečo by zdravotníci tajili akékoľvek informácie o ich vlastnom zdravotnom stave. Nie je dôvod veriť anonymným, vymysleným správam na sociálnych sieťach, o všetkých skutočných hláseniach o vedľajších účinkoch sa dozviete u nás,“ dodáva.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.